Cfarë është një furrë statike?

autore articolo rexhina prifti data articolo 19 April 2019 commenti articolo 0 commenti

Furra statike: Cili është ndryshimi në krahasim me një furrë të ventiluar? Cilat janë avantazhet e saj? Nëse kam një bar, restorant, birrë birre ose piceri, cilën duhet të përdor?
Le të shqyrtojmë në detaje:

Përcaktim

Furra statike gatuhet kryesisht nga përçimi dhe rrezatimi.
Dhoma e pjekjes së furrës statike nxehet në pjesën e sipërme (në krye) dhe në bazën e gatimit (dyshemenë). Mbi furrën statike mund të piqni pica dhe bukë direkt në majën e zjarrit të panumërt ose të pjekjes.

Furra statike: Dallimet nga furra e ventiluar


Përhapja e nxehtësisë
Mënyra statike është forma më tradicionale e gatimit, e ngjashme me atë të furrave antike që morën nxehtësi nga zjarret e vendosura brenda dhomës së gatimit.

Ngrohësit elektrikë lejojnë që furra të nxehet dhe gatimet e ushqimit në një mënyrë të orientuar: pjesët e ushqimit të vendosura pranë burimeve të nxehtësisë do të gatuajnë së pari.
Në gjendje statike, furra nxehet ngadalë, duke ju lejuar të menaxhoni gatimin optimal edhe në pjesën e brendshme të pjatave tona.

Me furrën statike këshillohet që gjithmonë të hiqni tiganin , sepse do të parandalonte shpërndarjen e saktë të nxehtësisë dhe, rrjedhimisht, gatimin e duhur të ushqimit.

Mënyra e ventiluar është përhapur falë futjes së furrave elektrike, në të cilat një tifoz përhap nxehtësinë e prodhuar nga rezistencat në mënyrë uniforme, duke shkurtuar kohën e gatimit.

Furra statike: Pjatat e përshtatshme
Avantazhi i madh i furrës statike qëndron në shkathtësinë e tij: është i adaptueshëm për të gjitha llojet e produkteve.

Mbi këtë lloj furre është e mundur të gatuani brumë në tigan, të këndshëm dhe të ëmbël, por edhe produkte gastronomie.

Gatimi statik është më i ngadaltë dhe më pak uniform, por më pak intensiv. Prandaj është perfekt për të gjitha përgatitjet e majave që kërkojnë një gatim delikat dhe më pak agresiv, i cili lejon që buka, picat dhe ëmbëlsirat të vazhdojnë të rriten gjatë përfundimit të gatimit të brendshëm.
Gjithashtu ideale për tortë me sfungjer dhe meringues.

Nga ana tjetër, koha e shpejtë e furrës së ventiluar e bën atë të përshtatshme për pjatat që duhet të kenë një kore sipërfaqësore dhe një brendshme të butë, sepse gatuhet sipas kongresit, duke arritur në çdo cep të furrës.
Disa shembuj janë: makarona të pjekura, të tilla si lasagne, pjekje, peshk të pjekur, perime au gratin dhe ëmbëlsira me zemër të butë.

Temperaturat
Në përgjithësi, një ndryshim prej të paktën 20 ° C duhet të konsiderohet midis gatimit statik dhe atij të ventiluar.
Zakonisht temperatura maksimale e përdorur në një furrë të ventiluar është 150 °. Përkundrazi, furra statike mund të arrijë deri në 220 ° ose më shumë.

Dhe nëse nuk kemi furrën që na nevojitet?

Nëse keni vetëm furrë pa ventilim dhe receta juaj kërkon modalitetin e ventiluar, mund të rrisni temperaturën e rekomanduar me 20 ° C duke mbajtur të njëjtën kohë gatimi.

Në të njëjtën mënyrë, nëse keni vetëm furrë të ventiluar dhe duhet të përgatisni një tortë , do të duhet ta gatuani për të njëjtën kohë, por duke sjellë temperaturën nga 180 ° në 160 ° C.

Një mashtrim i dobishëm për të gatuar një kek është të lyeni sipërfaqen e produktit me qumësht, vezë të rrahur ose gjalpë të shkrirë, në mënyrë që të vononi krijimin e kores që do të bllokonte rritjen.

Cfarë është një furrë statike? ultima modifica: 2019-04-19T10:04:52+00:00 da rexhina prifti