Llogaritja e kostos ushqimore: për çfarë është dhe për çfarë është?

autore articolo rexhina prifti data articolo 3 May 2019 commenti articolo 0 commenti

Këtu është udhëzuesi për bare, piceri, restorante, pijet dhe dyqanet e pastave. Kostoja e ushqimit është kostoja e gjellës, që është shuma e kostove të lëndëve të para që formojnë një pjatë.

Për shembull, Kostoja e Ushqimit e një pica margherita do të jepet nga shuma e kostos së brumit “top”, salcës së domates, mocarelës dhe borzilokut.

Zakonisht, vlera shprehet si përqindje e çmimit të shitjes.

Pse është e rëndësishme?


Shumica e restauratorëve në Itali nuk llogarisin kostot e ushqimit të pjatave të tyre.

Disa kanë “një ide të paqartë” se sa kushtojnë përbërësit në tërësi, të tjerët kanë realizuar dy llogari “në mendje”, të tjerët ende kishin një vlerësim,
Por fakti shqetësues është se ata kurrë nuk kanë aplikuar seriozisht – me stafin e tyre të kuzhinës, kalkulatorin, shkallën dhe fletën e Excel – për të llogaritur Kostot e tyre të Ushqimit.

Eshtë një e vërtetë zhgënjyese sepse kostoja e ushqimit është një fakt i rëndësishëm për të bërë zgjedhje të korporatave.
Imagjinoni nëse një këpucëtar nuk e dinte koston e lëndëve të para për të ndërtuar një palë këpucë!
A do të ishte problem të përcaktohet çmimi i shitjes për palë, apo jo?

Pra, ne restorantet dhe kompanite e bukura, ju keni fuqinë për të fituar më shumë!
Le të mësojmë së bashku se si të llogarisim koston e ushqimit!

Si të llogarisni koston e ushqimit

Le të fillojmë me një dallim: kostoja e ushqimit mund të jetë parandaluese ose këshilluese. Kështu që ne mund të kontrollojmë si blerjet e së ardhmes, të cilat përdoren për të përcaktuar çmimin e duhur të shitjes, ashtu edhe blerjet e së kaluarës, për të provuar të përmbajmë kosto dhe të korrigjojmë mbetjet.

Formula përfundimtare për llogaritjen e kostos së ushqimit do të ishte: “Kostoja neto e mallrave ushqimorë / të ardhurat e rregulluara” * 100.
Shtë e qartë se në të ardhurat duhet të kemi parasysh edhe ushqimet e punonjësve.
Pasi të fitohet kjo përqindje, ne mund të përcaktojmë çmimin e shitjes falë një koeficienti. Llogaritet si më poshtë: “100 / vlera absolute e kostos së ushqimit”. Pasi të merret rezultati, thjesht shumëzojeni atë me koston totale të një pjate për të marrë një çmim të synuar.

Në realitet kostoja e ushqimit është një analizë që përmban tregues të ndryshëm, kështu që ne nuk duhet të marrim parasysh vetëm kostot e lëndëve të para, por edhe:

  1. kosto të tjera të ndryshueshme
  2. kostot e punës
  3. kostot e përgjithshme
  4. pjesa e fitimit


Për shembull, ekziston një tregues i cilësisë / çmimit që përbëhet nga dy hapa të ndërmjetëm.
E para është të përcaktohet çmimi mesatar i ngarkuar për klientët përmes formulës “Shitje totale / Nr. Enët e servirura ”.
E dyta është llogaritja e çmimit mesatar të ofruar nga restoranti, me formulën “Shuma e çmimeve të të gjitha kurseve / Nr. të pjatave që përbëjnë menunë “. Më në fund, ne marrim dy rezultatet e marra dhe lidhen me njëri-tjetrin për të marrë raportin “cilësi / çmim”: “cmimi mesatar i ngarkuar për klientët / Averagemimi mesatar i ofruar nga lokale”.

Nëse vlera e tillë e kësaj formulë është midis 0.9 dhe 1, kjo do të thotë se ekziston një ekuilibër midis ofertës së vendit dhe zgjedhjes (ose pritjes) së klientelës.

Një rezultat më i ulët se 0.9 tregon se klientët tanë po shkojnë drejt çmimeve më të ulëta, dhe më në fund një rezultat më i lartë se 1 na bën të kuptojmë se klientët zakonisht zgjedhin pjatat më të shtrenjta, të cilat tregojnë një ekuilibër midis cilësisë së ushqimit dhe çmimi i saj.

Llogaritja e kostos ushqimore: për çfarë është dhe për çfarë është? ultima modifica: 2019-05-03T11:19:40+00:00 da rexhina prifti