Kafeja: Ajo që duhet të dini për kafen

autore articolo rexhina prifti data articolo 30 July 2019 commenti articolo 0 commenti

Bima e kafesë është vendase në Etiopi dhe mbërriti në Evropë rreth shekullit të shtatëmbëdhjetë. Konsumi u përhap në vitet 1700. Kafeja konsumohet pothuajse në të gjithë botën. Nuk ka kafene apo bar të respektueshëm që nuk e ofron këtë pije, si dhe në sektorë të tjerë të hotelierisë. Kafeja është në krye të botës për sa i përket vlerës ekonomike së bashku me naftën dhe çelikun.

Kafe për kafenenë tuaj: Tipologjitë

Kafeja është një bimë tropikale. Shumë janë speciet e gjinisë Coffea, por vetëm dy janë me rëndësi ekonomike: Coffea arabica dhe Coffea canephora (e njohur si robusta).

Nga Arabica ju merrni një kafe me cilësi më të mirë. Përmban nga 0.9-1.7% përqindje e kafeinës. Kjo shumëllojshmëri përfaqëson 3/4 e prodhimit në botë.Arabica përmirësohet në cilësi nëse rritet në lartësi mbi 900 metra.

Robusta prodhon një kafe me cilësi më të ulët dhe një përqindje të konsiderueshme të kafeinës, ose nga 1.6 në 2.8%. Kjo bimë preferon lartësi më të ulëta (200-300) sesa Arabica. Sidoqoftë, është një larmi shumë më rezistente ndaj sëmundjeve dhe kushteve kritike klimatike.

Prodhimi dhe mbledhja

Prodhimi është i ndarë në:

  1. Amerika Qendrore dhe Jugore;
  2. Afrika Qendrore;
  3. Azia.

Uniformiteti i klimës së vendeve tropikale lejon frytëzimin e vazhdueshëm.
Koleksioni mund të jetë manual ose mekanik. Mbledhja manuale bëhet në dy mënyra: marrje ose zhveshje.

  • Zgjedhja përfshin vjeljen e manave të pjekur dhe të shëndetshëm.
  • Me zhveshje, pritet që shumica e frutave të jenë në pjekjen e duhur, pastaj, në një kalim të vetëm, të gjitha frutat janë korrur. Me këtë metodë produkti nuk ka një pjekurim homogjen dhe cilësia vuan. Sidoqoftë, kostoja e kësaj metode të mbledhjes është shumë më e ulët.


Kafe për kafenenë tuaj: Përpunimi


Pas korrjes, fasulet duhet të nxirren shpejt në mënyrë që të shmangen përkeqësimi.

  • Në trajtimin e thatë frutat thahen në diell. Ky operacion mund të kryhet edhe me përdorimin e tharëseve. Rezultati është më i sigurt, por i dobët në cilësi. Pastaj bëhet groposja dhe sitja.Kafeja e prodhuar në këtë mënyrë quhet natyrale ose nuk lahet.
  • Në trajtimin e lagësht frutat pësojnë zhveshje dhe fermentim. Fasulet më pas lahen dhe thahen. Pas tharjes kryhet groposja. Kafeja e përftuar nga ky proces quhet e larë. Kjo metodë kërkon shumë ujë dhe është e gjatë dhe e shtrenjtë, megjithatë produkti përfundimtar ka një cilësi më të mirë.


Kafeja jeshile dërgohet në qese jute (zakonisht 60 kg) në vende
importuesit.

Cfarë duhet të dini në lidhje me kafenë tuaj për kafenenë: Përzierja dhe pjekja


Për të marrë një pije me trupin e duhur, aromën dhe shijen, është e nevojshme të përzieni lloje të ndryshme kafeje, për sa i përket cilësisë dhe origjinës.
Përzierja lejon një produkt me karakteristika konstante. Kjo është e rëndësishme sepse konsumatori mësohet me një shije dhe përputhet me një markë të caktuar.

Pjekja i jep kafes shijen, aromën dhe ngjyrën që e karakterizojnë.
Shkalla e pirjes ndryshon në varësi të vendit ku zhvillohet procedura. Në Itali preferohet një shije e fortë dhe e shënuar dhe pirja e barërave kryhet në temperatura dhe kohë më të larta (në jug sesa në veri). E kundërta ndodh në vendet që pëlqejnë një kafe me një shije më të lehtë.
Pas pjekjes, kafja ftohet shpejt. Një kafe e fortë nuk ka domosdoshmërisht një cilësi më të mirë, por vetëm një dolli më të madh.

Katër metoda janë përdorur për të bërë kafe:

  1. Mbyllja jo hermetike: kafja është e mbyllur në qese që praktikojnë 1-2 vrima të vogla në paketë. Kafeja e paketuar duhet të përdoret brenda një muaji;
  2. Paketuar me vakum: kafeja paketohet pas heqjes së ajrit dhe kjo lejon që produkti të mbetet për rreth gjashtë muaj;
  3. Presioni: kafeja është e paketuar në kontejnerë metalikë të papërshkueshëm nga uji. Kjo metodë, më e shtrenjtë, lejon një ruajtje të gjatë (madje edhe më shumë se 3 vjet).


Kafe pa kafeine

Kafeja pa kafeinë përmban pak kafeinë (rreth 0,1% në substancën e thatë). Kafeina eliminohet nga fasulja e gjelbër përmes përdorimit të ujit ose dioksidit të karbonit. Në bar kafeja e dekafinuar tashmë është në tokë në pako me një dozë të vetme ose në fasule; kjo zgjidhje e fundit ofron rezultate cilësore superiore.

Kafeja: Ajo që duhet të dini për kafen ultima modifica: 2019-07-30T15:18:14+00:00 da rexhina prifti