Bulmet: produktet që duhet patjetër të provoni

autore articolo Hurma Vasku data articolo 18 October 2020 commenti articolo 0 commenti

Para së gjithash, le të fillojmë duke shpjeguar se çfarë nënkuptohet me qumështoret. Ndoshta jo të gjithë e dinë se ky është emri që u është dhënë si fabrikës së biznesit të qumështit ashtu edhe kompanisë së produkteve të qumështit. Në Itali, veçanërisht në jug, në zonat e Cilento, është e mundur të takoni qumështore të shumta shumë të famshme. Këtu mund të blini produkte tipike që rrjedhin nga qumështi ose t’i shijoni ato në vend, por përsëri mund të vizitoni fermat dhe të vëzhgoni proceset e prodhimit me të cilat bëhet përgatitja e të njëjtave produkte.

Bulmet: disa informacione

Operacione të ndryshme ndodhin brenda një qumështori, siç është pasterizimi. Këtu qumështi është elementi kryesor nga i cili lindin të gjitha produktet e ofruara për shitje brenda kësaj lloj kompanie. Për këtë arsye, brenda një qumështori do të jetë e mundur të vëzhgohet se si përpunohet qumështi. Këto procese u japin jetë disa prej produkteve më të njohura në tryezat tona çdo ditë.

Produktet e qumështit

Kur u referohemi produkteve të qumështit në përgjithësi flasim për produktet e qumështit. Këto nuk janë asgjë më shumë sesa produkte të lindura nga përpunimi i qumështit. Për shembull: krem, kos, mocarela, ricotta dhe shumë më tepër. Secili prej këtyre produkteve është bërë duke përdorur pajisje të ndryshme dhe duke përdorur lloje specifike të përgatitjeve. Çdo proces kërkon vëmendje dhe kohë dhe në disa qumështore është madje e mundur të vëzhgosh se si ndodh magjia.

Për shembull, përgatitja e djathit bëhet përmes mpiksjes së një proteine ​​qumështi, të ashtuquajtur kazeinë, por edhe nga pjesa e yndyrës së qumështit: mullëz. Duhet të dallojmë dy lloje djathrash: të freskët dhe të pjekur.

Nga ana tjetër, Ricotta bëhet nga prodhimi që tejkalon atë që përdoret për përgatitjen e djathit: gjizën.

Ndërsa kremja përbëhet nga pjesa e yndyrës së qumështit, megjithatë e përpunuar përmes procesit të centrifugimit dhe nga ana tjetër, gjalpi vjen nga përpunimi i mëtejshëm i kremit.

Këto janë ndër produktet më të njohura të prodhimit të qumështit. Në rast se jeni pranë një qumështori mos hezitoni të bëni një vizitë. Shumë shpesh këto ambiente janë të hapura për publikun. Këtu është e mundur jo vetëm të shijoni produktet e tyre tipike, por edhe t’i blini ato.

Disa baxho në Cilento janë të famshme për mirësinë dhe origjinalitetin e produkteve dhe përbërësve të tyre. Për më tepër, këtu është e mundur të vëzhgohen shumica e proceseve të prodhimit në bazën e lindjes së disa artikujve të tillë si mocarela ose kos. Me pak fjalë, nëse jeni të apasionuar pas produkteve të ngjashme dhe jeni të interesuar të shihni nga afër se cilat janë proceset e prodhimit përmes të cilave ato kalojnë përpara se të arrijnë në tryezat tuaja, këshillohet që të mos humbni një vizitë në një nga këto struktura.