Le të flasim për çokollatën, a keni shijuar tashmë në gojën tuaj?
Ndoshta ju do të mendoni për filmin me Johnny Depp dhe Juliette Binoche ku të dy u dashuruan në një qytet francez midis një praline dhe një tjetri. Ose çokollata e fundit që hodhët për konsum të lartë kalorik. Unë jam i sigurt se askush nuk ka menduar për përfitimet që çokollata i jep trupit dhe mendjes, vetëm duke ditur se si të zgjedhim atë të drejtë.
Çokollata erdhi në Evropë në vitin 1502 dhe u bë një ilaç mjekësor, në të vërtetë u mendua se ishte një ilaç për tretje, ndihmonte funksionimin e duhur të organizmit dhe se ulte depresionin. Pra, ishte bindja, se kakao ka proteinat superlative,qe sot ne jemi te sigurt.
Një kërkesë themelore për një produkt cilësor është paste kakao si përbërësi i parë, prandaj i vëmendshëm ndaj etiketave. Lajme të këqija per dashamiresit e varianteve të bardha dhe të qumështit, aleati i shëndetit tonë është fondente, i cili duhet të përmbajë të paktën 70% kakao FONDENTE ; sa me e lartë është përqindja, aq më mirë.
Kakao, në fakt, përmban flavonoids, antioksidantë të fuqishëm që ne gjejmë në manaferrat, verë e kuqe dhe fruta agrume. Por pse janë kaq të rëndësishme për shëndetin tonë?
Ata parandalojnë sëmundjet kardiovaskulare
Ata mbrojnë arteriet
Ata përmirësojnë kujtesën
antiviralë
Anti-inflammatories
Antiallergeni
Ata luftojnë obezitetin
Ato ndihmojnë sistemin imunitar
Efektet pozitive janë të shumta dhe me vlerë ato meren në konsideratë, por nga ne nuk duhet të anashkalohet fakti se çokollata është një ushqim me shumë kalori, 100 gram ka rreth 500 kcal, por duhet te futet në një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, disa kuadrate të vogëla do të jeni në gjendje të shijoni pa pasur faj.
FESTIVALI I KOKËLLAVE
Një ngjarje e pallogaritur për të dashuruarit me çokollatë, këtë vit Perugia do të presë Eurochocolate, në edicionin e tij të njëzet e pestë. Nga 19 deri më 28 tetor kryeqyteti Umbrian do të pushtohet nga mijëra preferues. Për rastin, janë krijuar tre paketa “turistike“, të cilat do t’u lejojnë pjesëmarrësve të marrin pjesë në festivalin më prestigjioz të çokollatës në gadishull. Më poshtë do të gjeni përshkrimet e ofertave të udhëtimit dhe çmimet e tyre:
Udhëtim ditor, udhëtim kthimi me autobus + dita për Eurochocolate 49 euro
Udhëtimi në fundjavë, udhëtimi i kthimit me autobus + 2 ditë për Eurochocolate + një natë në hotel (gjysmë bordi) + turne udhëzues i Asizit 129 euro
Udhëtim luksoz, udhëtim kthimi me autobus + 2 ditë në Eurochocolate + 2 netë në hotel (gjysmë bordi) + turne udhëzues i Asizit 219 euro
Dhe nëse jeni një dashamires i artit, nuk mund të humbisni galerinë e hapur që ofron Eurochocolate çdo vit; më të admiruarit janë skulptorët, të cilët ia dalin të modelojnë blloqe të mëdha të çokollatës, duke krijuar vepra të denjë për një muze.
RECETA KEKU MUD
Ne nuk mund të përfundonim një artikull mbi çokollatën pa ju dhënë një recetë, ne paraqesim Cake Mud, ose ashtu siç quhet në vendin e tij të origjinës “Cake Mudisipi Mud”. Fjalë për fjalë do të thotë tortë me baltë, por mos u mashtroni, ajo është emëruar kështu për cilësinë e saj të shijeshme dhe të butë, e cila kujton brigjet e lumit Misisipi. Në Shtetet e Bashkuara kjo ëmbël është e pranishme në recetat e të gjitha familjeve. Protagonist absolut, mund të jetë vetëm ai, CioccoRe, që e bën këtë tortë shumë substanciale dhe prandaj të papërshtatshme për konsum të shpeshtë. Për raste të veçanta, është një shije e fytit që mund të jepet. Një kënaqësi për shijen që do të sjellë buds me shume shije në një udhëtim entrancing.
Përbërësit:
250 gram gjalpë
250 gram çokollatë ekstra të errët (70% minimum)
250 gram sheqer
130 gram qumësht
4 vezë
1 qesen e vanilines
1 filxhan kafe (opsionale)
50 gram pluhur kakao
200 gram miell
1 qeskë pluhur pjekjeje
150 gram çokollatë ekstra të errët
60 gram krem të freskët
drithërat e lajthive dhe fistikë
PROCEDURA:
Gjëja e parë që duhet të bëni është shkrirja e çokollatës në një ene me gjalpë dhe sheqer, përzieni të gjithë përbërësit dhe shtoni qumështin dhe kupën e kafesë, duke vazhduar përzierjen e nxehtësisë mesatare.
Në një tas të veçantë, shtoni përbërësit e thatë, pastaj miellin, pluhurin e pjekjes, pluhurin e kakaos dhe zarzavate të vaniljes. Mix përbërësit dhe butësisht shtoni përzierjen e shpërndarë më parë në një bain-marie.
Merrni një tjetër enë, thyejnë vezët dhe pas shtimit të pak kripë, përdorni shulën ose mikserin për disa minuta me shpejtësi të mesme, derisa të jenë të lehta dhe me gëzof.
Shtoni ato në përzierje dhe përzierni me një shpatull nga poshtë lart, ky hap është shumë i rëndësishëm për të shmangur çmontimin e përzierjes.
Loja është bërë; merrni një kallaj me kakaçe me diametër 22 cm, ngjisni dhe e mielloni dhe pastaj derdhni përzierjen.
Furrë statike në 150 gradë për një orë e gjysmë.
Tani vjen pjesa e lehtë dhe argëtuese, përgatitja e ganacheve të çokollatës; Shkrini edhe njëherë çokollatën e mbetur (150 gr) me kremin e lëngët të bain-marie, nxitje herë pas here. Kur ka arritur një qëndrueshmëri të butë dhe me shkëlqim dhe kuzhina do të përmbytet me aromën e dendur të çokollatës, ju mund ta derdhni në tortë me baltë. Për të zbukuruar, shtoni drithërat e lajthive dhe fistikë ose një grumbull të vogël me fruta të kuqe në qendër. Gëzoni ushqimin tuaj!
“Nuk ka aq shumë metafizikë në tokë sa në një çokollatë”
(Fernando Pessoa)