Porosite

Shtimi i  porosive të reja në tavolina

Pasi të keni zgjedhur tavolinen në të cilën të caktoni një porosi, thjesht shtypni butonin Shto dhe plotësoni të dhënat e dritares që do të hapet.


– Shtimi i  Konsumatorit

Është e mundur që të caktohet një Konsumator, në të njëjtën mënyrë si ajo është futur në një prenotim , ose thjesht duke shtypur emrin në kutinë me të njëjtin emër, duke përdorur funksionin e Kërkimit, në rastin e një klienti të rregullt ose më në fund duke shtuar nje  të Ri.

– Specifikoni numrin e tavolines

Duke futur numrin e Tavolines në atë mënyrë në këtë kuti, ai llogarit automatikisht shumën relative në Euro.

 

– Përzgjedhja e kategorive dhe pjatave

Në këtë seksion do të gjeni listën e kategorive të produkteve në dispozicion për porositë; për çdo produkt të përfshihet në radhe, thjesht klikoni në kategorinë (1), për të marrë listën e pjatave (2) që gjenden në atë kategori dhe pastaj klikoni në pjatë për ta futur atë automatikisht në listën e produkteve të porositura (3).

Pasi që është bërë, është e mundur për të ndryshuar sasinë e produkteve të futur thjesht duke zgjedhur dhe shtypur në sasinë e dëshiruar në kutinë Sasia (4), ose ne rritje apo në ulje  me butonat e vogla .

– Shtesat

Në rastin e porosive komplekse, ju mund të veproni në shtesa ose përbërës,  duke përdorur butonin e shtesës Perberesin (1); pas zgjedhjes se produktit që të ndryshohet dhe të shtypni butonin e duhur, dritarja do  të hyje ne funksionin e duhur Shtimi  ne depo.

Pasi të keni zgjedhur përbërësit (2), ju do të keni disa opsione: shtoni përbërësit  të produktit nga ana e funksionit me, në rastin e përbërësve jo pranishëm në produktin origjinal; ulur apo për të rritur dozën e një përbërës të produktit, në sajë të funksioneve dhe shumë shpejt; eliminimin e një përbërësi nga një produkt, duke përdorur funksionin Pa (3).


Për të konfirmuar çdo veprim, klikoni butonin Fut (4).
SHËNIM: Kjo procedurë nuk mund të përdoret nëse përzgjidhet një shtesë. Do të shihni një mesazh gabimi (Ky nuk është produkt).

– Shtimi i çdo shënimi

Shtypja e shënimeve, ju mund të shkruani shënime që do të shfaqen në sistem e  dërguar për printim nga  departamente të ndryshme.

Vetëm shkruani atë që dëshironi dhe konfirmoni gjithçka me butonin Shto.

– Grupe

RistoManager ofron një funksion shumë të dobishëm për menaxhimin e detajuar të radhes së shërbimit të pjatave në një tavolinë të veçantë, përmes krijimit dhe menaxhimit të të ashtuquajturve “Grupe”.

 

– Krijo një Grup (Shembulli 5.1)

Kur të krijoni porosinë tuaj, një Grup 1 tashmë shfaqet në krye, gati për të pranuar produktet që do të futni. Nëse keni nevojë të krijoni një grup të ri, si në rastin e pjatave ose produkteve që do të shërbejnë pas të tjerëve, ose nëse një ose më shumë konsumatorë dëshirojnë produkte ose pjata të tjera, mund të krijoni një Grup të ri në çdo kohë duke përdorur butonin Krijo Grupin, që gjendet poshtë listës së produkteve të porositura.

Shembulli 5.1
Në shembullin e treguar (Ex. 5.1), pas zgjedhjes se pjates  (1) kemi përdorur butonin Create Group (2) dhe ajo ka qenë e zhvendosur në grupin e ri (3).

Gjithashtu mund të ndodhë që produkti për të cilën ju doni të krijoni një grup të ri, është në krye ose të paktën  ne krye të listes se pjatave, kështu kryerjen e procedurës normale të një krijimi të ri të grupit, kjo do të shkaktonte shpërnguljen e të gjitha produkteve në grupin e dytë; për të zgjidhur këtë pengesë, është e nevojshme ne vazhdim si më poshtë, në varësi të rasteve që mund të ndodhë: – kur ka vetëm dy në porositjen e produkteve (shembull 5.2) – ky është rasti më e lehtë për të zgjidhur: thjesht zgjidhni pjatë që normalisht do kohe (shembulli Giardiniera), të vazhdojë në mënyrën e përshkruar tashmë për të krijuar një grup të ri (butoni Krijo Grup) dhe zgjidhni pjata të tjera (shembullin Bufala);

(imazhi A-1/2)

kjo të zgjedhur, ju do të keni për të lëvizur në seksionin e Grupit të urdhrave dritares, për të përdorur pull-down menu që përmban grupet e krijuara (Grupi 1, Grupi 2 në shembull) dhe zgjidhni Grupi 1, më në fund, përdorni  butonin Ndrysho ,  ne kete menyre , të gjitha pjatat në grupet e duhura;

(imazhi B-1/2)

– kur ka më shumë se dy produkte (shembull 5.3) – në këtë rast, zgjidhja përbëhet nga dy variante të mëparshme, ne do të përshkruajme këtu më shpejtë (i dyti rritet në kompleksitet, si ata të rrisin produktet e porositura): për te shmangur komplikime të panevojshme duhet të zgjidhni produktin me te ri  në listë (shembullin sanduiç bresaola , por ju siguroj se kjo është metoda më e lehtë.); në atë pikë, ju do të keni për të ndertuar një grup të ri dhe të vazhdoni  të zgjidhni  pjaten e dëshiruar (Shembull , pica  kërpudha), dhe më në fund lëvizin pjaten përsëri në krye (bresaola). (shembull 2)

SHËNIM: Për të krijuar një grup të ri, duhet të keni të paktën dy produkte të ndryshme në rend.

 

– Spostoni produkte midis grupeve të ndryshme

Ka raste kur është e nevojshme për të lëvizur një pjatë nga një grup në tjetrin, për shembull, kur një klient dëshiron të shtyjë ardhjen e një pjate; në këtë rast, thjesht zgjidhni pjaten në fjalë, atëherë përdorni funksionin e aktivizuar nga butoni pas zgjedhjes nga  menuja drop-down, grupi ku ju doni të vendosni pjatat.

– Fshi grupet

Fshirja e një grupi të tërë nuk i fshin produktet që përmbahen në të, të cilat do të kalojnë në grupin që menjëherë paraprin listën (shembulli 5.4).

– Eliminimi i produkteve

Ju mund të fshini produktet një nga një, duke zgjedhur ato nga sistemi dhe pastaj duke përdorur butonin Delete.

 

– Aplikoni Zbritje për Porosite

Duke specifikuar përqindjen e zbritjes në kuti, kjo do të zbatohet për Totalin që duhet paguar.

SHËNIM: duke futur ose modifikuar një shumë në Totalin për të paguar, përqindja e zbritjes llogaritet automatikisht.

 

– Zbrazni Porosite

Nëse dëshironi të anuloni komandën e dhene pa mbyllur dritaren, thjesht klikoni butonin Empty për të filluar.

Për të konfirmuar të gjithë rendin, thjesht klikoni butonin Shto, ndërsa për të anuluar gjithë operacionin, butonin Mbyll.

SHËNIM: porosite nga paisjet mobile janë trajtuar në seksionin e dedikuar.

 

Modifikimi i Porosive  në Tabela


Të gjitha operacionet e përshkruara më sipër mund të kryhen edhe gjatë modifikimit.

– Eliminimi i produkteve dhe shtesave nga porosite

Thjesht zgjidhni Produkt ose Shto për të fshirë dhe shtypni butonin Delete.

Zbrazja e tavolinave


Mund të zbrazni një tavoline duke përdorur funksionin e aktivizuar nga butoni Empty në seksionin e Urdhrave të Menaxhimit të Tavolinave ose duke hapur një tabelë me  (butonin e djathtë të mausit) dhe duke përdorur artikullin Empty Order nga drop-down menu që hapet. Në të dy rastet do të jetë si përdorimi i funksionit të Llogarisë së Mbyllur, dhe shumat do të shtohen në Statistikat e Shitjes.

 

Zbrazja e të gjitha tavolinave


Nëse dëshironi të zbrazni të gjitha tavolinat, për t’i liruar ato për futjen e porosive të reja, ekziston një funksion i veçantë që mund të aktivizohet direkt nga Harta e Tavolinave  dhe pa zgjedhur asnjë tavoline.

 

Shtypni Porosite  e Tavolines

Ka dy mënyra për të dërguar printimet e porosive në departamentet e ndryshme: e para dhe më e menjëhershme është të printosh porosinë kur krijohet një radhe e re, ndërsa metoda e dytë është të përdorësh dritaren e Porosive (kliko me të djathtën, shiko Radhen) në një tavolinë të kuqe ose të zënë dhe me produktet e porositura; nga këtu vetëm përdorni butonin Send Command.

SHËNIM: Nga dritarja e Porosive ju mund të printoni produkte të veçanta; vetëm zgjidhni ato dhe përdorni butonin Send Command.

 

Nda një llogari

Në RistoMangaer ekziston mundësia për të ndarë një llogari, kështu që ju mund t’i menaxhoni lehtë situatat në të cilat kane vetëm pak njerëz në një tavolinë te lënë  para të tjerëve. Për të ndarë një llogari, së pari duhet të keni një porosi tashmë në nje tavoline, pastaj nga ekrani i modifikimit të porosisë, kontrolloni kutinë e llogarisë Split.


Nga kolona e majtë (1), zgjidhni produktet që do të jenë pjesë e llogarisë së re, me aftësinë për të kërkuar, siç e kemi parë tashmë, një klient apo duke  lënë fushën anonime.

Pas zgjedhjes së produktit, klikoni në shigjetën e gjelbër (2) për të shtuar produktin në llogarinë e re të krijuar (3). Per sa  i përket produkteve, ju gjithashtu mund të specifikoni si të ndani tavolinat.

N.B. Funksioni i Llogarisë së Printimit do të printojë vetëm Llogarin e re, domethënë atë që përmban produktet “u zhvendos në të djathtë”. Shtypja e produkteve të mbetura do të vazhdojë ende kur tabela të lirohet.

“Modaliteti i prekjes”, nëse aktivizohet, do t’ju lejojë të futni produktet duke përdorur “Touch Screen”.

 

Printimi i fatures së një tavoline

Faturat mund të shtypen për ato tavolina që janë të zëna, të cilat kanë një ngjyrë të kuqe (tabelë me porosi në vend) ose të verdhë (tabelat për të cilat është kërkuar llogaria), brenda menaxhimit të tavolinave. Thjesht klikoni me butonin e djathtë të mausit  dhe zgjidhni Shiko Rendin në tryezë për të cilën dëshironi të printoni faturën, për të hapur dritaren përkatëse të Porosive, më pas përdorni butonin Print Receipt.

 

Printoni llogarite e tavolinave të bashkuara


Funksioni Print i pranishëm në menaxhimin e tavolinave , ju lejon te shtypni  llogarinë e dy apo më shumë tavolinave mbi të cilat janë të pranishme në porosite, në mënyrë për të lehtësuar mbylljen e llogarive, duke pasur parasysh praninë e grupeve të konsumatorëve në mënyrë të te mos mbaje  tavolina shume në të njëjtën kohë.

Për ta bërë këtë, ne duhet të jetë të paktën dy tavolina me porosite në vazhdim, në të cilin  butoni Mail Merge do të sjellë  llogarinë.

Shtypni kuti të veçantë, e cila do të marrë pjesë në listën  ne Tavolinat me porosite për të zgjedhur dhe për të shtuar të ardhurve  ne Tavoline .

Sapo të keni hyrë në të gjitha tabelen e llogarisë së përbashkët (shigjetë e kuqe), do të keni totalin e pjesshëm në të cilin mund të vendosni nëse do të caktoni një zbritje dhe do të keni totalin e pagesës.

Së fundi duhet të konfirmoni me butonin e Llogarisë së Printimit (butë ngjyrë vjollce e treguar nga shigjeta e gjelbër); porosia do të dërgohet për të shtypur një faturë me çmimin e të gjitha produkteve të të gjitha porosive në tavolina.

 

Spostimi i Porosive  ndërmjet Tavolinave

RistoManager ofron mundësinë për të zhvendosur porosite nga një tavolinë në tjetrën, duke përdorur funksionin e porosive të duhura të lëvizjes, të aktivizuara nga butoni ngjyrë kafe në seksionin e menaxhimit të porosive.

Pas zgjedhjes së tavolines ne origjinën e  komandës, emri i të cilit do të shfaqet tashmë i përzgjedhur në kolonën e majtë “Nga tavolina”: thjesht zgjidhni emrin e tavolines së destinacionit nga kolona e djathtë “Për tavolinen”: dhe shtypni butonin Leviz; tryeza fillestare do të marrë ngjyrën e gjelbër tipike të tavolinave të lira, ndërsa tabela në të cilën radhe do të zhvendoset, do të ndryshojë në ngjyrën e kuqe që tregon transferimin e radhes.

Në imazh, ne po lëvizim një porosi  nga Tabela 12 në Tabelën 15.

A DONI TE JENI GJITHMONE TE INFORMUAR ME VERSIONET ME TE FUNDIT TE PROGRAMEVE TONA?