Jetoni midis kornizave, buxheteve dhe orarit të plotë. Intervistë me Ilaria Angelillo të sallës së akulloreve Clover.

Pas intervistës me Fabrizia Ventura, blogja e Ristomanager vazhdon të ngjyroset në ngjyrë rozë. Këtë javë, Ilaria Angellilo, 35 vjeçare krijuese e akullores milaneze, merr fjalën. Dashuria midis Ilaria dhe kone me akullore lindi rastësisht, kur familja e saj mori një sallë për akullore, Tërfilin e ardhshëm. Dhe qe  atëherë se jeta e Ilaria është e ndarë në një para dhe pas. Në të parën ka pasur një diplomë në Arsim dhe një karrierë të gjatë si edukatore e komunitetit, në “pas” ka Tërfil. Dhe ka kone akullore, rreshtat e klientëve, bilancet dhe ekzistencialet tipike të atyre që kanë një aktivitet. Bilancet pozitive dhe negative, të cilat në asnjë rast nuk e dekurajojnë Ilaria-n ose partnerin e saj, përgjegjës për pjesën e kontabilitetit. Nga ana tjetër, ajo është krijuese, që bashkon dhe krijon shije të reja, sepse nuk kufizohet vetëm në shijet e para-paketuara. Në Milano mes gradacielave dhe kalimtarëve të nxituar, në një Milano industriale, Ilaria beson në xhelozinë artizanale.

Dhe tani, për të fjalën.

Përshëndetni Ilaria, na tregoni se kush jeni, sa vjeç jeni dhe ku jetoni.
Hi, unë jam Ilaria, jam 35 vjeç dhe kam jetuar gjithmonë në Milano.

Çfarë keni bërë para se të bëheni një drejtuese gelaterie?
U diplomova në Shkencat e Edukimit dhe punova si edukator për më shumë se dhjetë vjet në kontekste të ndryshme, duke përfshirë burgjet, qendrat ditore dhe rezidencat  për komunitetet e paaftë, të vogla.

Çfarë ju bëri të hapni punishten per akulloret ?
Propozimi ishte bërë nga familja ime, e cila kishte mundësinë për të blerë një dyqan akullore, dhe unë menjëherë e pranova me entuziazëm. Unë e kam dashur gjithmonë idenë e punës në fushën e të ushqyerit.

A jeni entuziastë kur keni hyrë në këtë aventurë apo do të ktheheni? Cilat janë aspektet pozitive dhe negative të biznesit tuaj?
Pyetja është pak “ambivalent në disa mënyra, unë si të vërtetë, por vështirësitë janë shumë të larta, dhe nganjëherë unë pothuajse dua të kthehem … por  shumë [pozitive , dhe në bilancin unë nuk do të ndryshojë punën time aktuale me vitin e kaluar.

Ndër aspektet pozitive të këtij aktiviteti ka mundësi të jetë krijuese, të shpikë produkte, shijet, recetat, formulat. Krijimi i diçkaje që i bën klientët të buzëqeshin  dhe të  përmirësojnë ditën e tyre, madje edhe për pesë minuta, është një ndjenjë e mrekullueshme. Si edhe dëgjimi i komenteve të tilla si: “Unë isha duke pritur për të marrë akulloren tuaj”, ose “Unë ardhur nga Trezzano me qëllim për të marrë akullore nga ju” e bën lodhjen e një ditë të tërë zhduket në një të dytë.

Në dobësitë, sidomos kur je biznes, ekziston një preokupim i vazhdueshëm me buxhetet e balancimit, duke i dhënë fund mbrëmjeve, fundjavave, festave dhe problemit që ekziston një ndryshim i madh në punën ndërmjet dimrit  dhe verës, e cila krijon probleme si në menaxhimin e personelit dhe në zgjedhjen e produkteve që do të vendosen në bankë (dhe mos harroni se edhe në dimër konsumatorët bien, qiraja e dhomës dhe pagat e stafit mbeten të pandryshuara …)

Cila eshtre konsiderata juaj personale rreth asaj se kush hap sallon akullore ose në biznesin e përgjithshëm të restoranteve në Itali?
Në llojet e tjera të biznesittë restoranteve unë nuk e di, aq sa unë shoh  për akulloren që shumë njerëz mbështeten në franchising “gardian” që ofrojnë produkte gjysëm industriale duke shikuar përpara për një punë të lehtë dhe fitimprurës. Pra, ne gjejmë rreth qindra sallone akulloresh që ofrojnë akullore me një aromë të standardizuar, aq shumë sa që tani shumë njerëz janë të bindur se sallat e akulloreve gjithmonë ofrojnë produkte të “paketuara” në çanta.
Nga ana tjetër, sidomos në mesin e sipërmarrësve të rinj, shoh shumë njerëz që studiojnë dhe hapin dyqane akulloresh që përdorin produkte dhe receta cilësore, të cilat po sjellin xhelatinë artizanale në nivele shumë të larta të cilësisë.

Duhet të thuhet gjithashtu se hapja e biznesit në Itali është gjithashtu një zgjedhje e guximshme: taksat, kostot operative dhe burokracitë e bëjnë shumë të vështirë për të menaxhuar një biznes të vogël, i cili nuk mund të krahasohet me një kompani të madhe.

Çfarë do t’i rekomandoje atyre që duan të hapin dyqanin  e akullores?
Para së gjithash,  akulloret nuk sponsorizohen nga kompanitë që shesin produkte gjysëm të gatshme. Kërkoni për shkollat ​​serioze, të cilat shpjegojnë bazat edyqaneve për akullore, si të balancojnë blendat, si të krijojnë recetat e tyre nga e para. Gjithashtu, studioni zonën me të vërtetë mirë dhe bëni një plan të saktë biznesi. Tregu tani është i ngopur, dhe për të mos dështuar, është e nevojshme të diferenconi ofertën e saj duke e përshtatur atë sipas objektivit të territorit. Dhe duke u përgatitur për një jetë plot sakrifica, puna e krijuesve të akullit është vërtet e lodhshme nga të gjitha këndvështrimet, si fizike ashtu edhe mendore. Ka pasur ditë kur kam punuar 17 orë në një rresht, heqjen Kova vazhdimin dhe pagesen  nga 10-12 paund dhe shkon vazhdimisht nga laboratori në banak, por ato janë për të vënë në konsideratë, veçanërisht në rast të mungesës së papritur të disa anëtarit të stafit : salloni i akullores ka oraret për respekt, dhe është në dorë të mbajtësit për të mbuluar ndryshimet e zbuluara, për sa kohë që është e mundur.

Falënderoni dikë në veçanti për qëllimet e arritura në karrierën tuaj?
E pra, unë ende nuk mund të thuhet se ka arritur pikeveçanërisht të rëndësishme, por patjetër më duhet të falënderoj familjen time, e cila më ka lejuar te nis  biznesin e besuar në aftësitë e mia (pa një investim fillestar, në Itali, është e vështirë për të hapur biznesin tënd ), mësuesi i kremit te akullit  ​​natyrisht , Alice Pagani, i cili mëson studentët e tij me profesionalizëm të madh bazat e akulloreve , dhe partneri im, i cili menaxhon çështjet burokratike dhe administrative të dyqanit dhe  më mbështet mua në kohë të vështira, duke e bërë gjithmonë faktin që të përqendrohemi në qëllimet e ardhshme dhe jo në dështimet apo vështirësitë e vogla që unë mund të has çdo ditë.