10 restorantet më të mira në Toskana

Toskana është një nga rajonet më të vjetra të Italisë. Është e qartë se pjatat  e kësaj toke janë të lidhura me etruskët. Por cilat janë përbërësit kryesorë që përbëjnë pjatat tradicionale? 

Buka, me dashje jo e kripur, siç përdoret shpesh për të shoqëruar mishrat e ndryshme që ofron toka. Kjo shpesh është e pjekur dhe shërbehet me supa të ndryshme në  këtë zonë. Është gjithashtu përbërësi kryesor i famshme Pappa al pomodoro, e cila nuk është asgjë më shumë se bukë e ndenjur e lënë për t’u ngjyhet në ujë, e shoqëruar me domate, hudhër, vaj dhe çiban.

Peshku përdoret  në mënyra të ndryshme. Ndër pjatat më të rëndësishme ne rizbulojmë Caciucco alla Livornese, një supë e shpikur nga peshkatarët dhe e përgatitur me mbetjet e peshkut të kapur gjatë ditës.
Sa për pjatat e mishit ne nuk mund të harrojmë biftekun tipik fiorentin, biftek i trashë i viçit nga Chianti, i cili është i pjekur në skarë për disa minuta dhe shërbehet  pothuajse në gjak.
Perimet janë përdorur në përgatitjen e Ribollita, një supë që është përgatitur shpesh gjatë fundjavës për të përdorur të gjitha mbetjet e mbetura. Emri i tij rrjedh nga gatimi i dyfishtë, pasi  e gatuajnë për herë të parë, supë ruhet  në frigorifer për të gjithë natën dhe e vënë përsëri për të gatuar të nesërmen.
Ne kemi zbuluar së bashku disa nga enët e shijshme të kuzhinës tipike toskan, por jo më pak janë desserts që janë përgatitur në këto pjesë. Ndër më të rëndësishmit janë Cantucci di Siena, biskota me bajame të salcë me fruta agrume dhe shërbyer me Vin  Santo. Il Panforte, një kek i ëmbël për periudhën  e Krishtlindjes. Dhe së fundi, por jo më pak, Castagnaccio, një kulaç pa maja, e përgatitur me miell gështenje, rrush të thatë, arra, arra pishe dhe rozmarinë.

Epo, me siguri do të ndiheni sikur t’i provoni këto pjata. Për këtë arsye ne kemi zgjedhur për ju 10 nga restorantet më të mira në rajonin e Toskanës që ju duhet t’i shijoni.

Enoteca Pinchiorri, e cila ka fituar 3 yje të Michelin, u themelua nga Giorgio Pinchiorri dhe bashkëshortja e tij Annie Feolde. Ne e gjejmë atë në krye të kuzhinës së bashku me kuzhinier Riccardo Monco dhe Shefin Alessandro della Tommasina. Ai mburret me një nga verërat më prestigjioze në botë, të zgjedhura drejtpërsëdrejti nga mjeshtri Pinchiorri. Kantina  është bërë një nga vendet më të vizituara në botë. Annie Feolde, solli Kuzhinë Novelle në Firence.

Restoranti Bracali, i drejtuar nga vëllezërit Bracali, e sheh Francescon si një udhërrëfyes. Një kuzhinë e bazuar në thjeshtësi. Vëllai i tij Luca, nëkëtë restorant , kujdeset për kantinën e verës dhe për mikpritjen, duke u përpjekur ta vendosë mysafirin në qendër të çdo gjëje. Për këto arsye ata kanë fituar 2 Yje Michelin.
Ristorante Caino di Montemerano, i udhëhequr nga kuzhinierja Valeria Piccinni, ofron një kuzhinë të bazuar në cilësinë e produktit. Prandaj, ne përdorim frutat e dhëna nga kopshti. Kantina shkon për disa metra nën sheshin e fshatit, duke krijuar dhoma ku ndodhen rreth 20 mijë shishe.
Principe Piccolo e Viareggio, e vendosur në Grand Hotel Principe di Piemonte, krijon një kuzhinë të rafinuar dhe tradicionale.Shefi ,mikpritësi  Michelin , Giuseppe Mancino, , dëshiron të krijojë  kuzhinë të re, por në të njëjtën kohë përpiqet të ruajë shijen e produktit të . Kantina e restorantit ka 800 etiketa, kryesisht nga Toskana.

Restoranti Arnolfo , pronari i së cilës është kuzhinier Gaetano Trovato. Pjatat  e tij janë të përqendruara në traditën dhe produktet nga Toskana, me  vëmendje ndaj thjeshtësisë dhe shijeve sezonale. Eksperimentimi i tij në kuzhinë e çoi për të fituar 2 Michelin Stars.
Il Falconiere, restoranti  i marrë nga një shtëpi e lashtë. Vendi ku mbizotëron cilësia e përbërësve, respektimi i sezonalitetit dhe përdorimi i produkteve . Kuzhina drejtohet  nga kuzhinieri Silvia Regi Baracchi, i cili ka marrë një yll Michelin.
Restoranti Ora d’Aria, në Firence, me udhëzuesin e kuzhines , kuzhinierin  Marco Stabile, merr emrin e tij nga afërsia e tij me burgun e vjetër të vendit. Në vitin 2011 ai morin yllin e parë Michelin. Kuzhina krenohet me cilësinë dhe transparencën.
Il Pellicano, kuzhina e të cilit udhëhiqet nga Shef  Michelino Gioia, i shquar Michelin. Pjatat  e tij janë bërë me peshk të freskët, mish qengji, mish chianina dhe bimë aromatike. Në menu ka gjithmonë pëllumba, aragosta , barbun, karavidhe dhe karkaleca . Në fund të çdo darke, një pjate  me çokollata shtëpiofrohet  për të gjithë mysafirët.

Il Silente  , restoranti i Roberto Rossi, u  vendos në një fshat mesjetar, ku dikur kishte zyrën e postës. Thjeshtësia e lëndëve të para dhe rrënja e fortë e territorit janë dy përbërës themelorë në kuzhinën të Silenës, ku Roberto ka qenë në gjendje të rizbulojë një lidhje të thellë   me mjedisin dhe produktet e saj, duke zhvilluar një respekt të madh për lëndët e para , përpunimin dhe teknikave të gatimit.
Meo Modo nga Andrea Mattei, mishëron filozofinë ‘nga toka në pjatë’, e cila kombinon njohurinë e thellë të trashëgimisë së  kuzhinës së saj toskane me produktet sezonale.

 

 

10 Restorantet më të mira në Sicili

Sicilia, një vend unik shquhet  për aromat dhe shijet  e saj. Ndër simbolet kulinare më të rëndësishme të kuzhinës ne gjejmë fruta agrume, bimë aromatike, dardha me gjemba, bajame, fistikë dhe ullinj.

Frutat luajnë  një rol themelor, shpesh të përdorur në përgatitjen e marmalatës , sallatës së  frutave ,  dhe akullores .

Rreth akullores, duket se kjo ka origjinën siciliane, siç duket se në kohën e dominimit arab  u përdor për përgatitjen e “Sherbetit”, që përkthehet “Sorbetto” . Arabët përdorën përzierjen e borës së Etnës me kallamin e sheqerit dhe lëngun e frutave, duke marrë kështu një përbërje të përcaktuar si paraardhësi i akullores. Në 1600,  Siciliani  Francesco Procopio Coltelli, trashëgoi makinën e vjeter  për akullore e krijuar nga  gjyshi i  tij pastaj   ai solli me vete në Francë, kur ai hapi kafene e vjetër pariziane  (il café Procope),, ku ai përsosi  makinën e tij dhe arriti të krijojë kremrat e para të akullta që janë më të ngjashme me ato që janë në treg sot. Edhe sot, makinat e akullit të sotëm janë të frymëzuara nga sistemi i ngrirjes e  shpikur nga Procopio dei Coltelli.

Një nga karakteristikat e kuzhinës siciliane është përkufizimi i pjatave  në një zonë të caktuar, kështu që receta e njëjtë bëhet pothuajse e pamundur për të kaluar në një pjesë tjetër të ishullit. Në shumicën e rasteve kjo është  recetë  e njëjtë me variacione rajonale, por në disa raste këto ushqime, të tilla si muccunetti e Mazzara del Vallo, kanë një përgatitje dhe një marketing të zbuluar vetëm në zonën e tyre të origjinës. Kjo karakteristikë e ushqimit shpesh ka çuar në një ndarje të kuzhinës midis Sicilisë perëndimore, Sicilisë qendrore dhe Sicilisë lindore. Ne mund të gjejmë përgjatë një udhëtimi nëpër krahinat e këtij ishulli: arancini i Palermos, cannoli sicilian i Catania ose peshku i   Trapanit.

Duke ecur  nëpër rrugët e rajonit, ju nuk mund të rrini mbërthyer në Street Food, të ashtuquajturit ushqim rrugor, ku mund të shijoni friturë  dhe bukën me shpretkë. Tradita është plot me përgatitje të shpejta dhe të lira për t’u shitur në stalla ose në stalla të rrugës. Për më tepër, gjatë pushimeve, rrugët janë të mbushura me panaire ku gjenden   pancakes të ëmbla  dhe të këndshme . Palermo u rendit qyteti i pestë në botë për ushqimin në rrugë.

 

Në mënyrë që të shijojmë enët kryesore tipike, raportojmë më poshtë emrin e 10 restoranteve më të mira siciliane.

Restorant La Madia – Licata
Drejtuar nga Chef Pino Cuttaia, i cili ka punuar në restorantet më të rëndësishme italiane. Pjatat e tij janë të frymëzuara nga tradita siciliane, përbërësit dhe teknikat tipike. Ndër pjatat në menu janë gli gnocchi di seppia ,me krem finoku  , merluc dhe shtatë lloje të ndryshme të bukës.

Restoranti Duomo – Ragusa Ibla
Në qendrën historike baroke të Raguzës gjejmë restorantin e kuzhinierit Ciccio Sultano. Mes recetave shfaqet guri i timbalit, petali i trëndafilit me mjaltë dhe cicada di mare me salcë karapace. Filozofia e restorantit është të rizbulojnë shijet  e kulturave të ndryshme që kanë jetuar me kalimin e kohës në Sicili.

 

Restoranti Principe Cerami   – Taormina
E vendosur në Hotel San Domenico Palace dhe drejtuar nga kuzhinier Massimo Mantarro, ky restorant është i hapur nga prilli deri në tetor.

 

Restoranti Bye Bye Blues  – Mondello
Një nga tiparet më atraktive të këtij restoranti është prania e verës, e cila ka mbi 350 lloje të ndryshme të verës. Kuzhinë është në duart e Patrizia Di Benedetto dhe ndër pjatat  e veçanta janë pilaf me lëng pule me Ragu oktapodi dhe arome shafrani, fileto viçi   me Passito di Pantelleria dhe për ëmbëlsirë, tortë limoni dhe bajame me akullore vaniljeje.

 

Restoranti La Fenice – Raguzë
Restoranti është vendosur në një shtëpi në fermë të vjetër të restauruar, ndërsa kantina  i verës ndodhet në një shpellë natyrore. Në krye  të kuzhinës, ndodhet  kuzhinieri Claudio Ruta që  ofron pjatat e ndryshme, duke përfshirë pasta rozë , karkaleca me sallatë mesdhetare dhe salcë bajame si dhe akullore me mustardë dhe qepë të shtypura .


Restoranti La Gazza Ladra  – Modica
E udhëhequr nga Shef Accursio Craparo, ai ndodhet brenda Palazzo Failla. Në pjata ne rizbulojmë kërkimin e bukurisë, harmonisë dhe aromave të tokës siciliane.

 

Restoranti Casa Grugno – Taormina
I vendosur në një strukturë të ndërtuar në shekullin e 16-të, kuzhina i besohet duarve të  kuzhinierit David Tamburrini, i cili kombinon ushqimet e lashta duke përdorur materiale të dobëta.

 

Ristoranti Corla – Caltagirone
E drejtuar nga Domenico Colonnetta dhe Ciccio Potti. Midis propozimeve të ndryshme të kuzhinës kemi këmbë lepur mbushur me qepë të pjekura  dhe bajame të nxehtë dhe kanellë dhe  akullore Marsala.

Restoranti Don Serafino – Ragusa Ibla
Kuzhinieri Vincenzo Candiano ofron menu të ndryshme bazuar te  stinët. Ndër specialitetet janë lazanjë  me kakao me  rikota iblea  dhe lepur i mbushur me fistikë dhe proshutë.

4 zinxhiret më të mire të restoranteve në Amerikë

Kuzhina italiane në Amerikë: ku ta gjeni në qytetet e mëdha.

Zinxhiret  më të mire italiane të restoranteve në Amerikë janë të mira dhe  që e njohin njëri-tjetrin: ato janë disa vende ku mund të hani ushqim të mirë italian. Të tjerët, shpesh, janë imitacione ose përzierje të çuditshme të kuzhinës së avionit dhe të kuzhinës amerikane. Ata dalin oddities si Parmigiana pule (lloj djathi pule) ose spageti me meatballs (spageti me topa mishi ) në vend të salcës se n shtrenjtë mishit.

Ky tenxhere e  kuzhinës padyshim gjithashtu mund të japë rezultate interesante dhe zbavitëse, si dhe shpesh duke pasur historinë e vet. Për shembull, disa pjata lindën kur emigrantët italianë duhej t’i rregullonin recetat e tyre tek përbërësit në dispozicion në kontinentin e ri. Të tjerë, megjithatë, janë eksperimente të vërteta, enët e rishikuara në një çelës bashkimi. Por, ku duhet të hani, pra, të ushqimit autentik italian?

Nju Jork, 200 Avenue Fifth: Eataly New York

Jo vetëm për kuzhinën autentike italiane, por edhe me borxhet rajonale dalluese. Për të karakterizuar Eataly është vërtetësia e ushqimit, zgjedhja dhe freski e përbërësve dhe, në të vërtetë, respektimi i regionalizmit. Pra, nafta është Pugliese, Parmigiano Reggiano, pesto genovese, makarona Gragnano e kështu me radhë; shoqëron, natyrisht, një përzgjedhje të kujdesshme të verërave. Zinxhiri buron nga një ide nga Oscar Farinetti dhe ju mund ta gjeni edhe në disa qytete italiane. Arsye të tjera të mira për të zgjedhur atë, ekziston edhe mundësia për të bërë blerje brenda restorantit: shumë prej produkteve në menu janë edhe për shitje në një dhomë të veçantë. Hani ushqim mesdhetar në Big Apple? Mund të jetë. Nga Eataly!

Uashington, 2029 P Rruga NW: Obelisk

Një tjetër qytet, një tjetër restorant. Në Uashington gjejmë Obelisk, restorant tani i famshëm i hapur që nga viti 1987. Menuja është e gjerë dhe e shijshme, dhe tërheq në shumë përbërës të kuzhinës tradicionale italiane, madje edhe më të pazakontë: të çikore i pjekur në skarë e Fritters kungull i njomë, me ravioli më tradicionale me salcë mishit ose mish derri rosto. Një menu jo vetëm që ndryshonte, por edhe në përditësimin e vazhdueshëm: çdo ditë me propozime të shijshme dhe të reja.

Coronado, Kalifornia, 932 Orange Avenue: Restorant Pramavera

Në Ristorantin Primavera produkt kryesor  është peshku i freskët: ushqim deti, kallamar, karkaleca  dhe më shumë, të cilat ju mund të shijoni ose duke i orositur ata nga menuja për ushqimin tuaj, ose në versionin “appetizers” për një orë alternative të lumtur. Përtej kësaj, recetat që karakterizojnë kuzhinën më të mirë dhe tradicionale italiane, të shoqëruar me verë të mirë. Dhe, pasi ne gjejmë në zemër të Kalifornisë, jo vetëm verërat italiane, por edhe Kalifornisë!

Las Vegas, 3500 Las Vegas Boulevard: Mill në Las Vegas

Ndër zinxhirët më të mirë të restoranteve italiane në Amerikë nuk mund të humbisnin  këtë. Mulino di  Las Vegas mund të gjendet edhe në Nju Jork, por nëse jeni në qytetin e follies mos harroni të vizitoni. Asgjë në menu nuk mund të bëjë që ju të dyshoni se jeni në Amerikë dhe jo në gadishull: gjithçka është tërësisht italiane, nga appetizers, pjatat e dyta , dhe pjatat  kryesore. Nëse jeni duke kërkuar për një vend në Vegas ku mund të hani një sallatë Caprese (edhe nëse në një restorant të rafinuar dhe jo në një restorant), Mulino është e duhura për ju.

 

 

 

Intervistë në Hotel Ristorante Olimpia me Abbadia San Salvatore

Sot në blogun tonë ne intervistojmë pronarin e Albergo Ristorante Olimpia, Abbadia San Salvatore, në provincën e Sienës.

Le të fillojmë menjëherë me një pyetje shumë të thjeshtë: në restorantin “Albergo Olimpia”, a keni ndonjë pjatë tipike të shtëpisë?
Ndër pjatat e para, ne kemi një supë me kërpudha të shijshme porcini, ndërsa për këta të fundit ne përgatisim një pjekje të madhe me kopër të egër, ose nëse preferoni disa patëllxhane të shkëlqyeshëm në Olimpia. Sa për embelsira  në vend të kësaj, ne kemi   kaçurrel  të  shijshem gati për tu shijuar.

Ne mbetemi në temën e pjatave, dhe ne do të dëshironim t’ju pyesim se cilat janë pjatat më të kërkuara nga klientët tuaj?
Me siguri  supat më të njohura dhe  makaronat në shtëpi.

Një pyetje që e  shqetëson drejtpërsëdrejti Albergo Ristorante Olimpia si një kompani: sa kohë keni qenë të hapur?
Ne kemi qenë në këtë biznes për 75 vjet.

Dhe nëse ndonjë prej përdoruesve tanë dëshiron të të arrijë të shijoni specialitetet tuaja, ku duhet të shkojnë?
Albergo Ristorante Olimpia jonë ndodhet në zonën qendrore të Abbadia San Salvatore në krahinën e Sienës.

Ne gjithashtu pyesnim nëse poashtu keni një shërbim të marrë-larg.
Ne nuk kemi një shërbim të tillë për momentin.

 

Tani le të vazhdojmë me një pyetje më teknike, në lidhje me mjetet e mundshme të IT-së të përdorura nga Albergo Ristorante Olimpia: a keni një sistem për të njohur stokun e magazinës suaj?
Po, e kemi atë, sepse ne jemi të vetëdijshëm se gjithmonë njohja e stoqeve është një gjë themelore për çdo aktivitet në sektorin tonë.

Sa për konsumatorët, a keni zakone?
Në të vërtetë po: është gjithmonë një kënaqësi për të parë që një klient i bashkëngjitetrestorantit  tonë.

Duke u kthyer për të folur rreth shkencës kompjuterike, si i merrni porosite  në sallë? A përdorni tableta apo smartphones?
Ne në Olimpin Alberg0 Ristorante jemi  të lidhur me traditën, kështu që ne preferojmë mënyrën e vjetër me kamarierin.

Per sa i përket shërbimeve të klientit, a bëni dërgesa në shtëpi?
Jo, ne preferojmë kontakt të drejtpërdrejtë me klientët tanë.

Ju falënderojmë Albergo Ristorante Olimpia për gatishmërinë dhe durimin tuaj për t’iu përgjigjur pyetjeve tona dhe ju ftojmë të vazhdoni të ndiqni intervistat tona për aktivitetet e ndryshme të restoranteve.

Capri Stili i ri i Gallipolit, gjithmonë i paimitueshëm

Sot ne kemi kënaqësinë të kemi si mysafirë të mirëpritur të blogut tonë Massimiliano Stamerra, pronar i Restorantit Capri Restaurant New Style në Gallipoli, në krahinën e Leçes që nga viti 2005.

Aktivitetet e Capri New Style kanë lindur për pasionin e pronarit të saj, një pasion që e çoi atë të heqë dorë  nga shkëlqimi i  ndritshëm të një qyteit plot me  mundësi si Las Vegas, për të investuar çdo gjë në një bodrum të një rruge të vogël gjysmë të errët dhe të ngushtë ne mes te  i Corso Roma, me idenë e dëshirës për të ofruar një shërbim që është i ndryshëm nga ai i zakonshëm; në fakt, siç Massimiliano pëlqen të pohojë, ai është ” gjithnjë i paimitueshëm”, falë përzierjes  të mikpritjes, mirëdashjes dhe miqësisë.

E gjithë kjo ka çuar Massimiliano-n dhe “Capri New Style” që të vendoset shpejt në zonën përreth dhe më gjerë, duke përfituar nga reputacioni i “Bella Città” me përkufizim dhe marrëdhëniet e saj të veçanta me klientët që vijnë për ta vizituar nga larg. dhe pavarësisht vështirësive në arritjen e Gallipolit.

Gjithmonë në hap me nevojat e tregut të restoranteve, pronari i “Capri New Style” është vazhdimisht në kërkim të përbërësve të rinj që gjithashtu ofrojnë një alternativë praktike për të gjithë ata konsumatorë që kanë intolerancat ose shijet e veçanta, për të cilat ai ofron brumë për pica gluten-free, qumësht ose maja, me kamut, miell të shkruar ose kërp, multi-kokërr ose tërësi.

Natyrisht, e gjithë kjo nuk mund të injorojë cilësinë e përbërësve, si vaji i ullirit ekstra i virgjër, ose 100% miell gruri italiane, të zgjedhur me kujdes dhe të fituara nëpërmjet furnizuesve më të sigurt dhe më të besueshëm.

 


Përveç klasik shërbimit Merrni-Out, e cila ofron një pizza shumë të mirë “metër” dhe se është forca e saj e vërtetë, Restorant Piceri “Capri Style New” ajo është e pajisur me një dhomë të madhe që mund të strehojë 500 njerëz, dhe në të cilat ju mund të sigurtë të braktisin kënaqësinë e një mjedis komod dhe të gjallë dhe të madhe kopsht, në të cilën për të marrë frymë atmosferën tipike të partisë e mbrëmjeve të gallipoline verës.

Për më tepër, “Capri New Style” është e pajisur me të gjitha mjetet më të fundit, më të avancuara dhe moderne për menaxhimin e kompjuterizuar të dhomave dhe poroive  të magazinës; stafi i saj e deri në 22 elemente, duke përfshirë maids dhe djemve gjatë pikes maksimale  të pjesëmarrjes në mbrëmje të ngrohtë tipike të verë Salento, është zgjedhur në mesin e të rinj të talentuar dhe ofron një shërbim si duke thënë se “gjithmonë të paimitueshëm”, në sajë të  mbajtjeve veçanta  për porosite , të cilat lejojnë për të përshpejtuar operacionet e porositjes dhe komunikimit me stacionin e përgatitjes së picës dhe kuzhinës.


Bordi i redaktorëve të Ristomanager.it Blog jane te gatshem që të përpiqen sa më shpejt të jetë e mundur dhe të shfaqin cilesine e “atmosferës mikpritëse të Capri New Style  “, dhe do të takohen personalisht  me pronarin Massimiliano Stamerra.