Çfarë është qepa: karakteristikat që i duhet kuzhinës kineze.

Qepet së bashku me xhenxhefilin e  freskët dhe hudhër, është pjesë e asaj që kuzhinieri Martin Yan ka quajtur “la santa trinità della cucina cinese.” Qepa  (e quajtur “qepa e  gjelbër” në SHBA) dhe janë të domosdoshme në kuzhinën kineze . Aromat e tyre delikate përdoren në produktet e marinuara, shpendët dhe në enët e gatuara, veçanërisht të skuqura. Në kuzhinë  qepa është shoqëruar shpesh me xhenxhefil në pjatat e  peshkut, dhe  te dyja jane  aromatike qe  janë përdorur në një vaj të nxehtë salcë e pregatitur me qepë në këmishë të bardhë dhe pule e prere.


Qepë janë përdorur edhe si një garniturë: të dy brushat e rrenjeve , duke përfshirë edhe degët janë prerë për të formuar një dege tërheqëse.

Taksonomia

Qepa  është anëtar i familjes së hudhrave, e cila gjithashtu përfshin qepët.

Emri taksonomik për qepet është Allium fistulosum (emri i specieve do të thotë tubular ose bosh). Një qepë rigrupohet  dhe grupe- grupe  janë të identifikueshme nga kercelli i  tyre, ngjyre e eret e gjelbert  .

Nga Kina, fistulosum Allium u përhap në Japoni, Azi dhe Evropë, duke arritur në Angli në fillim të viteve 1600, ku u quajt “qepë e Uellsit”. Sot, qepet  janë rritur në mbarë botën.


Si të zgjidhni një dyqan qepësh

Qepet  janë shitur  në seksionin e produkteve të shumicës  në supermarkete. Kur zgjedh një qepë, gjithmonë është mirë të shikosh ato me gjethe të hijshme e të buta, dhe me  te bardhen e  papërlyer . Shmangni ato me gjethe dherrenje të tharë që kanë filluar të prishen . Per ti ruajtur paster qepet , hiqni cipen , shpëlaje  tërësisht me ujë të ftohtë të rrjedhshëm dhe  thaje  me peshqir letre  ne  kohën e duhur . L♪7rini qepët në një peshqir pak të lagur letre dhe mbajeni në një qese plastike ose enë të mbyllur në frigorifer.