Qepet së bashku me xhenxhefilin e freskët dhe hudhër, është pjesë e asaj që kuzhinieri Martin Yan ka quajtur “la santa trinità della cucina cinese.” Qepa (e quajtur “qepa e gjelbër” në SHBA) dhe janë të domosdoshme në kuzhinën kineze . Aromat e tyre delikate përdoren në produktet e marinuara, shpendët dhe në enët e gatuara, veçanërisht të skuqura. Në kuzhinë qepa është shoqëruar shpesh me xhenxhefil në pjatat e peshkut, dhe te dyja jane aromatike qe janë përdorur në një vaj të nxehtë salcë e pregatitur me qepë në këmishë të bardhë dhe pule e prere.
Qepë janë përdorur edhe si një garniturë: të dy brushat e rrenjeve , duke përfshirë edhe degët janë prerë për të formuar një dege tërheqëse.
Taksonomia
Qepa është anëtar i familjes së hudhrave, e cila gjithashtu përfshin qepët.
Emri taksonomik për qepet është Allium fistulosum (emri i specieve do të thotë tubular ose bosh). Një qepë rigrupohet dhe grupe- grupe janë të identifikueshme nga kercelli i tyre, ngjyre e eret e gjelbert .
Nga Kina, fistulosum Allium u përhap në Japoni, Azi dhe Evropë, duke arritur në Angli në fillim të viteve 1600, ku u quajt “qepë e Uellsit”. Sot, qepet janë rritur në mbarë botën.
Si të zgjidhni një dyqan qepësh
Qepet janë shitur në seksionin e produkteve të shumicës në supermarkete. Kur zgjedh një qepë, gjithmonë është mirë të shikosh ato me gjethe të hijshme e të buta, dhe me te bardhen e papërlyer . Shmangni ato me gjethe dherrenje të tharë që kanë filluar të prishen . Per ti ruajtur paster qepet , hiqni cipen , shpëlaje tërësisht me ujë të ftohtë të rrjedhshëm dhe thaje me peshqir letre ne kohën e duhur . L♪7rini qepët në një peshqir pak të lagur letre dhe mbajeni në një qese plastike ose enë të mbyllur në frigorifer.