Stilet e shërbimit të restorantit: prezantimi i stileve

autore articolo Hurma Vasku data articolo 26 October 2020 commenti articolo 0 commenti

Stilet e shërbimit të restorantit. Këtu janë mënyrat e ndryshme për të shërbyer pjata në restorant ose bar. Ky informacion mund të na ndihmojë të identifikojmë llojin e restorantit në të cilin po hamë. Ndër më të njohurit është shërbimi francez, rus ose italian. Le të kuptojmë së bashku se çfarë është dhe pse është kaq e rëndësishme të dimë se si t’i dallojmë ato.

Cilat janë stilet e shërbimit?

Me këtë term ne i referohemi një sërë rregullash të vendosura në bazë të zakoneve ndërkombëtare. Në fakt, secili vend ka rregullat e veta edhe në lidhje me shërbimin e restorantit. Ekziston një rend specifik në të cilin enët mund të shërbehen në restorant. Kjo ndryshon në varësi të një numri rrethanash të tilla si lloji i restorantit, vendi ku ndodheni dhe numri i kamerierëve.

Ne identifikojmë disa lloje të shërbimeve të njohura në të gjithë botën që përcaktojnë llojin e hotelierisë.

Sherbim Italian

Ky është ndër stilet më të njohura të shërbimit. Kjo është ndoshta më e thjeshtë dhe praktike. Me pak fjalë, kur gjithçka është gati në kuzhinë, kamerieri thirret të sjellë pjatat në tryezë, duke shërbyer nga e djathta. Natyrishtë eshte e nevojshme të vazhdohet me shërbimin në drejtim të akrepave të orës. Për më tepër, sipas dispozitave të këtij stili shërbimi, është e detyrueshme të mbash vetëm një pjate me dorën e djathtë dhe dy me të majtën.

Shërbim anglez

Sidoqoftë, në këtë rast, kamarieri e sjell pjatën në tryezë duke e mbajtur atë në krahun e majtë dhe duke e vendosur ushqimin në të njëjtën anë kur klienti e shërben ushqimin me ndihmën e takëmit specifik.

Shërbim francez

Shërbimi Francez bën dallimin ndërmjet shërbimit direkt dhe indirekt. Në rastin e dytë pothuajse mund të themi që klienti i shërben vetes, por ka shumë ndryshime me vetë-shërbimin. Në çdo rast, ekziston një kamerier që kujdeset të ofrojë pjatën në tryezë nga e cila klientët më pas do të shërbejnë vetë.

Nëse, nga ana tjetër, flasim për shërbimin e drejtpërdrejtë francez, mund të themi se sot ai përdoret pak sepse është veçanërisht i pakëndshëm. Kërkon që kamerieri t’i afrohet secilit darkë duke i dhënë gjellën nga e cila do të shërbehet.

Vetë shërbim

Vetë-shërbimi është gjithashtu një nga stilet e shërbimit. Ky është një modalitet shumë më informal se sa të tjerët të paraqitur më lart. Në veçanti, ne i referohemi një lloji shërbimi gjatë të cilit ju mund të përgatisni në mënyrë të pavarur një pjatë duke përdorur një vitrinë të veçantë.