Restorantet e reja dhe të shpejta të peshkut

Kush tha se enët e shkelqyera  te peshkut  mund të hahen vetëm në restorantin klasik?

Kemi udhëtuar rreth Italisë duke kërkuar për disa ushqime të reja të shpejta të peshkut, ku delikatesat e detit shënojnë një prirje të re të ushqimit të shpejtë.

Mundësia për të shijuar ushqimin e shijshëm të detit në sanduiç ose gjatë ecjes, fiton shijen e konsumatorëve të rastit.

Restoranti i parë i revolucionit të shpejtë të peshkut u hap në Fiumicino MecFish, duke ofruar peshk të freskët gatuar në një mënyrë të shpejtë, të shijshme dhe të përballueshme. Restoranti është pothuajse i hapur: një verandë e vogël në bregdet të Fiumicinos, e mobiluar me tavolina të bardha dhe karrige blu, që ofron rreth 50 vende ina. Brenda në mur gjenden disa tavolina të zeza të këndshme që shkaktojnë kabina klasike që gjejmë në qendrat e banjove, ku ka një menu të pasur me peshk të freskët.

Fiumicino, ideja e Peshkut Amelindo lindi për një propozim më kreativ dhe të shpejtë që mund ti interesonte një klientelë të madhe mes të rinjve, familjeve dhe të gjithë dashamirësve të peshkut të mirë, madje edhe për të hequr.

“Pesce Bueno” hap lokalin e saj të parë në provincën e Pizës. Nga një ide nga Francesco Urbani, ekskluziviteti po shijon sukses të madh në Cecina. Koncepti i tij është dreka dhe darka të shpejta dhe të lira, por cilësi. Peshku Bueno është një restorant me ushqim deti, me dallimin se pjatat sherbeheshin me shoqerimin me nje panine.  Nuk është ushqimi i shpejtë që gjithkush imagjinon, me produkte mediokre dhe pak vëmendje ndaj kënaqësisë së klientit.

Në Bastille, në provincën e Modena, ku te afermit e motrave Alice dhe Valentina  kanë kthyer pasionin e tyre për gatim dhe ngrënie në një biznes të vogël e çmuar në Bottega del Pesce. Një vend që kombinon mundësinë për të blerë peshk të freskët, por edhe për ta shijuar  menjëherë.

Milan nuk do të ketë det, por me siguri shije të mirë. Peshku në hijen e Madonnines është shumë e çmuar.

Pescaria, ushqimi i ri i shpejtë i peshqve i lindur në Polignano a Mare dhe brenda pak muajsh ka pushtuar shijen e Milanos. Vëmendja maniacale ndaj detajeve dhe përgatitja e patëmetë e pjatave e kanë shpërblyer idenë. Të gjithë shohin pjatat e vërteta të peshkut të krijuara në provincën e Barit.

Blue, megjithatë, është një peshk , ushqim i shpejtë dhe i shendetshem në qendër të Milanos. Ajo synon të ofrojë një përvojë gastronomike “të qëndrueshme”, duke ushqyer njerëzit në një mënyrë të shëndetshme dhe të shpejtë. Menuja përbëhet nga pjatat  e peshkut të gatuara  sipas kritereve të mbrojtjes së detit dhe specieve të saj, dhe është e përkushtuar për ushqimin e detit përmes veprimeve konkrete dhe të matshme.

Menuja e  projektuar për konsum të shpejtë dhe të zgjedhur të ushqimit të shpejtë, është e përkryer për një drekë apo darkë me miqtë, në sajë të aftësisë për të organizuar dhe perfshire  lojë me birila, përfundon, tacos, Aguachiles dhe sallata, të gjitha të bazuara në peshk ose alternativisht vegjetarian.

Edhe në Torino nga Peshku i Rrugës, peshku i freskët është mbret. Në dhomën e vogël gjysma e hapësirës është e zënë nga një kuzhinë e madhe e hapur: në gjysmën tjetër, tavolina të larta . Ajo ha peshk në të gjitha format: nga te marinuarat ne te , gatuarat nga “pastë peshk”, njeri i panjohur fundit në menynë që luan me pasta mini dhe finger food dhe kombinon veçanërisht Octopus, Tuna dhe levrek në mënyra të ndryshme. Pasta vazhdon të lindë për tani, por kuzhinierët planifikojnë të ofrojnë brioche dhe mini-kone në të ardhmen.

Në zemër te  Napolit, ku kuzhina napolitane  mirepret  turistët me një shumellojshmeri  të specialiteteve duke filluar nga pica me kukurec, peshkria e  lashtë Gagliotta ka riperterire veten duke i ofruar shëtitores gjallëri që nxit zonën e shijshme të detit, të freskëta dhe të shijshme . Peshku i freskët, i zgjedhur , i kapur para ujrave të Detit Tirren, bëhet një gjellë e shijshme në pak minuta.

10 Restorantet më të mira në Sicili

Sicilia, një vend unik shquhet  për aromat dhe shijet  e saj. Ndër simbolet kulinare më të rëndësishme të kuzhinës ne gjejmë fruta agrume, bimë aromatike, dardha me gjemba, bajame, fistikë dhe ullinj.

Frutat luajnë  një rol themelor, shpesh të përdorur në përgatitjen e marmalatës , sallatës së  frutave ,  dhe akullores .

Rreth akullores, duket se kjo ka origjinën siciliane, siç duket se në kohën e dominimit arab  u përdor për përgatitjen e “Sherbetit”, që përkthehet “Sorbetto” . Arabët përdorën përzierjen e borës së Etnës me kallamin e sheqerit dhe lëngun e frutave, duke marrë kështu një përbërje të përcaktuar si paraardhësi i akullores. Në 1600,  Siciliani  Francesco Procopio Coltelli, trashëgoi makinën e vjeter  për akullore e krijuar nga  gjyshi i  tij pastaj   ai solli me vete në Francë, kur ai hapi kafene e vjetër pariziane  (il café Procope),, ku ai përsosi  makinën e tij dhe arriti të krijojë kremrat e para të akullta që janë më të ngjashme me ato që janë në treg sot. Edhe sot, makinat e akullit të sotëm janë të frymëzuara nga sistemi i ngrirjes e  shpikur nga Procopio dei Coltelli.

Një nga karakteristikat e kuzhinës siciliane është përkufizimi i pjatave  në një zonë të caktuar, kështu që receta e njëjtë bëhet pothuajse e pamundur për të kaluar në një pjesë tjetër të ishullit. Në shumicën e rasteve kjo është  recetë  e njëjtë me variacione rajonale, por në disa raste këto ushqime, të tilla si muccunetti e Mazzara del Vallo, kanë një përgatitje dhe një marketing të zbuluar vetëm në zonën e tyre të origjinës. Kjo karakteristikë e ushqimit shpesh ka çuar në një ndarje të kuzhinës midis Sicilisë perëndimore, Sicilisë qendrore dhe Sicilisë lindore. Ne mund të gjejmë përgjatë një udhëtimi nëpër krahinat e këtij ishulli: arancini i Palermos, cannoli sicilian i Catania ose peshku i   Trapanit.

Duke ecur  nëpër rrugët e rajonit, ju nuk mund të rrini mbërthyer në Street Food, të ashtuquajturit ushqim rrugor, ku mund të shijoni friturë  dhe bukën me shpretkë. Tradita është plot me përgatitje të shpejta dhe të lira për t’u shitur në stalla ose në stalla të rrugës. Për më tepër, gjatë pushimeve, rrugët janë të mbushura me panaire ku gjenden   pancakes të ëmbla  dhe të këndshme . Palermo u rendit qyteti i pestë në botë për ushqimin në rrugë.

 

Në mënyrë që të shijojmë enët kryesore tipike, raportojmë më poshtë emrin e 10 restoranteve më të mira siciliane.

Restorant La Madia – Licata
Drejtuar nga Chef Pino Cuttaia, i cili ka punuar në restorantet më të rëndësishme italiane. Pjatat e tij janë të frymëzuara nga tradita siciliane, përbërësit dhe teknikat tipike. Ndër pjatat në menu janë gli gnocchi di seppia ,me krem finoku  , merluc dhe shtatë lloje të ndryshme të bukës.

Restoranti Duomo – Ragusa Ibla
Në qendrën historike baroke të Raguzës gjejmë restorantin e kuzhinierit Ciccio Sultano. Mes recetave shfaqet guri i timbalit, petali i trëndafilit me mjaltë dhe cicada di mare me salcë karapace. Filozofia e restorantit është të rizbulojnë shijet  e kulturave të ndryshme që kanë jetuar me kalimin e kohës në Sicili.

 

Restoranti Principe Cerami   – Taormina
E vendosur në Hotel San Domenico Palace dhe drejtuar nga kuzhinier Massimo Mantarro, ky restorant është i hapur nga prilli deri në tetor.

 

Restoranti Bye Bye Blues  – Mondello
Një nga tiparet më atraktive të këtij restoranti është prania e verës, e cila ka mbi 350 lloje të ndryshme të verës. Kuzhinë është në duart e Patrizia Di Benedetto dhe ndër pjatat  e veçanta janë pilaf me lëng pule me Ragu oktapodi dhe arome shafrani, fileto viçi   me Passito di Pantelleria dhe për ëmbëlsirë, tortë limoni dhe bajame me akullore vaniljeje.

 

Restoranti La Fenice – Raguzë
Restoranti është vendosur në një shtëpi në fermë të vjetër të restauruar, ndërsa kantina  i verës ndodhet në një shpellë natyrore. Në krye  të kuzhinës, ndodhet  kuzhinieri Claudio Ruta që  ofron pjatat e ndryshme, duke përfshirë pasta rozë , karkaleca me sallatë mesdhetare dhe salcë bajame si dhe akullore me mustardë dhe qepë të shtypura .


Restoranti La Gazza Ladra  – Modica
E udhëhequr nga Shef Accursio Craparo, ai ndodhet brenda Palazzo Failla. Në pjata ne rizbulojmë kërkimin e bukurisë, harmonisë dhe aromave të tokës siciliane.

 

Restoranti Casa Grugno – Taormina
I vendosur në një strukturë të ndërtuar në shekullin e 16-të, kuzhina i besohet duarve të  kuzhinierit David Tamburrini, i cili kombinon ushqimet e lashta duke përdorur materiale të dobëta.

 

Ristoranti Corla – Caltagirone
E drejtuar nga Domenico Colonnetta dhe Ciccio Potti. Midis propozimeve të ndryshme të kuzhinës kemi këmbë lepur mbushur me qepë të pjekura  dhe bajame të nxehtë dhe kanellë dhe  akullore Marsala.

Restoranti Don Serafino – Ragusa Ibla
Kuzhinieri Vincenzo Candiano ofron menu të ndryshme bazuar te  stinët. Ndër specialitetet janë lazanjë  me kakao me  rikota iblea  dhe lepur i mbushur me fistikë dhe proshutë.

Las Bravas, dy spanjollë në Itali sollën një truk të ri në ushqime

Çfarë është një truk ushqimor? Është shtëpia e “Street Food”.

Valentina dhe Mireja e kanë bërë profesionin e tyre dhe, pasi kanë udhëtuar shumë për Spanjën, mbërrijnë në Itali në rimorkion e tyre blu: ata quhen Las Bravas dhe specialiteti i tyre është tapas.

Ata mbërrijnë në Milano dhe prej andej do të lënë të njihen në të gjithë bagazhin. Ato janë në  një kuzhinë me rrota në të cilën ata përgatisin në një version të rishikuar specialitetet e kuzhinës të Gadishullit Iberik. Mireja është me prejardhje spanjolle, Valentina ka jetuar në Barcelonë për kaq shumë kohë që të biere në dashuri me të. Projekti i tyre rrjedh nga dashuria për kulturën kuzhinës spanjolle dhe dëshira për ta ndarë dhe eksportuar  atë: kështu idenë e ringjalljes së recetave iberike në versionin ushqimor të rrugës dhe vendosjen e tyre në biznesin e tyre të udhëtimit.

Por cilat ishin hapat për të vënë në një bar tapas, ose në përgjithësi një kamion ushqim, në dy rrota?

Procesi është i gjatë dhe gjithmonë fillon nga një ide e mirë dhe shumë vullnet i mirë për ta zbatuar atë. Duhet të jemi të qartë për qëllimet tona dhe identitetin e biznesit tonë, duke vlerësuar shpenzimet e tyre si dhe fitimet e mundshme.

Tjetra, ju duhet të merreni me burokracinë: para së gjithash kërkohet certifikata e kursit të Administrimit të Ushqimit dhe Pijeve. Një hap tjetër themelor është hapja e numrit të TVSH-së në të Ardhurat e Brendshme, regjistrimi me INPS dhe Dhoma e Tregtisë. Ju pastaj duhet të shkoni në qytetin e banimit për të marrë një licencë për tregtinë e udhëtimit dhe të zbuloni se cilat rrugë lejohen të ndalojnë dhe të shiten dhe në çfarë kohe. Secila komunë ka rregulloren e saj dhe njohja e rregullave lejon që të shmangen problemet e çfarëdo lloji dhe ndëshkimet.

Cilat janë avantazhet e një truku ushqimor?

Shpenzimet fillestare nuk janë hapja e një restoranti të vërtetë dhe është e lehtë të amortizohen shpejt.

Ju mund ta mbani më lehtë klientin: marrëdhënia me ata që “hanë” është më e drejtpërdrejtë dhe joformale sesa në restorantet tradicionale. Edhe shitja është e thjeshtuar dhe e shpejtë: formati i ushqimit në rrugë është më praktik se sa kurset klasike dhe ndihmon rritjen e fitimeve.

Ju mund të lëvizni dhe të merrni pjesë në festivale, ngjarje ose madje të zgjidhni vendet më të mira që ofrojnë më shumë mundësi shitjeje: nëse një vend nuk funksionon, ndizni dhe fikni motorin!