Kush tha se enët e shkelqyera te peshkut mund të hahen vetëm në restorantin klasik?
Kemi udhëtuar rreth Italisë duke kërkuar për disa ushqime të reja të shpejta të peshkut, ku delikatesat e detit shënojnë një prirje të re të ushqimit të shpejtë.
Mundësia për të shijuar ushqimin e shijshëm të detit në sanduiç ose gjatë ecjes, fiton shijen e konsumatorëve të rastit.
Restoranti i parë i revolucionit të shpejtë të peshkut u hap në Fiumicino MecFish, duke ofruar peshk të freskët gatuar në një mënyrë të shpejtë, të shijshme dhe të përballueshme. Restoranti është pothuajse i hapur: një verandë e vogël në bregdet të Fiumicinos, e mobiluar me tavolina të bardha dhe karrige blu, që ofron rreth 50 vende ina. Brenda në mur gjenden disa tavolina të zeza të këndshme që shkaktojnë kabina klasike që gjejmë në qendrat e banjove, ku ka një menu të pasur me peshk të freskët.
Në Fiumicino, ideja e Peshkut Amelindo lindi për një propozim më kreativ dhe të shpejtë që mund ti interesonte një klientelë të madhe mes të rinjve, familjeve dhe të gjithë dashamirësve të peshkut të mirë, madje edhe për të hequr.
“Pesce Bueno” hap lokalin e saj të parë në provincën e Pizës. Nga një ide nga Francesco Urbani, ekskluziviteti po shijon sukses të madh në Cecina. Koncepti i tij është dreka dhe darka të shpejta dhe të lira, por cilësi. Peshku Bueno është një restorant me ushqim deti, me dallimin se pjatat sherbeheshin me shoqerimin me nje panine. Nuk është ushqimi i shpejtë që gjithkush imagjinon, me produkte mediokre dhe pak vëmendje ndaj kënaqësisë së klientit.
Në Bastille, në provincën e Modena, ku te afermit e motrave Alice dhe Valentina kanë kthyer pasionin e tyre për gatim dhe ngrënie në një biznes të vogël e çmuar në Bottega del Pesce. Një vend që kombinon mundësinë për të blerë peshk të freskët, por edhe për ta shijuar menjëherë.
Milan nuk do të ketë det, por me siguri shije të mirë. Peshku në hijen e Madonnines është shumë e çmuar.
Pescaria, ushqimi i ri i shpejtë i peshqve i lindur në Polignano a Mare dhe brenda pak muajsh ka pushtuar shijen e Milanos. Vëmendja maniacale ndaj detajeve dhe përgatitja e patëmetë e pjatave e kanë shpërblyer idenë. Të gjithë shohin pjatat e vërteta të peshkut të krijuara në provincën e Barit.
Blue, megjithatë, është një peshk , ushqim i shpejtë dhe i shendetshem në qendër të Milanos. Ajo synon të ofrojë një përvojë gastronomike “të qëndrueshme”, duke ushqyer njerëzit në një mënyrë të shëndetshme dhe të shpejtë. Menuja përbëhet nga pjatat e peshkut të gatuara sipas kritereve të mbrojtjes së detit dhe specieve të saj, dhe është e përkushtuar për ushqimin e detit përmes veprimeve konkrete dhe të matshme.
Menuja e projektuar për konsum të shpejtë dhe të zgjedhur të ushqimit të shpejtë, është e përkryer për një drekë apo darkë me miqtë, në sajë të aftësisë për të organizuar dhe perfshire lojë me birila, përfundon, tacos, Aguachiles dhe sallata, të gjitha të bazuara në peshk ose alternativisht vegjetarian.
Edhe në Torino nga Peshku i Rrugës, peshku i freskët është mbret. Në dhomën e vogël gjysma e hapësirës është e zënë nga një kuzhinë e madhe e hapur: në gjysmën tjetër, tavolina të larta . Ajo ha peshk në të gjitha format: nga te marinuarat ne te , gatuarat nga “pastë peshk”, njeri i panjohur fundit në menynë që luan me pasta mini dhe finger food dhe kombinon veçanërisht Octopus, Tuna dhe levrek në mënyra të ndryshme. Pasta vazhdon të lindë për tani, por kuzhinierët planifikojnë të ofrojnë brioche dhe mini-kone në të ardhmen.
Në zemër te Napolit, ku kuzhina napolitane mirepret turistët me një shumellojshmeri të specialiteteve duke filluar nga pica me kukurec, peshkria e lashtë Gagliotta ka riperterire veten duke i ofruar shëtitores gjallëri që nxit zonën e shijshme të detit, të freskëta dhe të shijshme . Peshku i freskët, i zgjedhur , i kapur para ujrave të Detit Tirren, bëhet një gjellë e shijshme në pak minuta.