Si funksionon restoranti në sektorin terciar?

Duke folur për shërbimin në restorante , do të thotë të nënkuptojmë një shërbim që lidhet  drejtpërdrejtë me  individët ku ka më së shumti kontakt njerëzor.

Edhe në qoftë se evolucioni teknologjik po lejon këtë formë shërbimi, përveç faktit  që po ndodh  në formë të drejtpërdrejtë, shprehet edhe nëpërmjet formave të tjera , si p.sh. në shpërndarjen e ushqimit,   përmes një platforme ose aplikacioni  dhe  ushqimi  vjen pas një kohe të shkurtër të dorëzuar direkt në shtëpinë tuaj, në punë dhe kudo që të doni.

Restoranti, i cili për disa aspekte të përgjithshme nuk njeh krizë, në disa modele tradicionale kanë ndërmarrë hapa prapa, ky sektor tregon një tendencë të jashtëzakonshme rritjeje, me konsumin dhe në veçanti atë të ngrënies jashtë shtëpisë e cila ka përqindje të lartë të rritjes.

Kjo nuk bën asgjë më shumë se të nxisë zhvillimin e aktiviteteve dhe të ndërtojë shërbimet më të mira të mundshme për të plotësuar nevojat e reja të njerëzve.

Rrugët në të cilat është zhvilluar restoranti

Ne mund të identifikojmë se si funksionojnë restorantet në sektorin terciar: në fakt, dallohen forma të ndryshme të cilat diferencohen në restorante komerciale, kolektive  dhe shërbimin e kateringut dhe të banketit.

Restorantet komerciale  përfshijne  degën e hotelit, restorantin tipik, atë të shpejtë dhe atë të udhëtimit.

Restoranti tradicional, piceri, tavernë, restorant , restorant gustator , agroturizëm;
Restoranti i  hotelit;
Fast food, spageti, tavoline e nxehte, merre dhe largohu;

Restorante  hekurudhore, ajrore dhe detare.
Nga ana tjetër, ushqimi kolektiv ka për qëllim kategoritë e përcaktuara mirë, pra një numër i madh njerëzish që i përkasin një grupi që duhet të përdorë të njëjtin shërbim.

Këta nuk janë klientë të rastit, por konstante dhe  të  shpeshtë, kostoja e shërbimit nuk është në kurriz të grupit, kompanisë apo realitetit në të cilin ata i përkasin. Kështu mund të dallojmë:

Furnizimin e  biznesit;
Shkollat;
Qendrat sociale-shëndetësore;
Komuniteti;
Asistenca.
Kateringu dhe  dhe banketi nga ana tjetër, shprehin konceptin e shërbimit të vërtetë  në botën e restoranteve; ku restoranti kryesisht merret  me furnizimin me ushqime kolektive, ndërsa banketi , i cili konsiston në organizimin e  banketave në ambiente private, paraqet një alternativë vazhdimisht në rritje për llojin e restoranteve apo atyre të hoteleve.

Prandaj, duke identifikuar diferencimet midis fushave të ndryshme, bëhet më e qartë për të kuptuar se si funksionon sektori i restoranteve në sektorin terciar.

Shije dhe estetikë

Për të kuptuar plotësisht se si funksionon restoranti  në sektorin terciar, duhet të ndalemi edhe në disa detaje që janë të ndryshme sipas formave të restoranteve që kemi përmendur.

Në fakt, kur flasim për atë restorantin komercial, është individi që zgjedh gjellën sipas dëshirës dhe shijes së tij, midis të gjitha llojeve që ofron çdo lloj restoranti për klientët e saj,

Gjithashtu në rastin e restoranteve të një niveli të caktuar ose sipas llojit të kuzhinës në të cilën ofrohet oferta, edhe enët kanë një paraqitje të një niveli të caktuar estetik.

Kjo për shkak se çdo aktivitet i restoranteve synon unikalitetin dhe sepse kuzhina është gjithashtu një formë e vërtetë arti .

Koncepte të njëjta edhe në shërbimet e hotelerisë dhe banketit, ku duhet të prezantoni mirë restorantin tuaj  janë të rëndësishme për te mare komente pozitive për të vazhduar të keni treg dhe kërkesë.

Sidoqoftë, në rastin e furnizimit me ushqim të përbashkët, faktorët e tjerë hyjnë në lojë: përveç higjienës dhe sigurisë së ushqimit, ka më pak vëmendje ndaj estetikës së gjellës, por më shumë kontroll dhe ekuilibër nga pikëpamja ushqyese.

Pjatat realizohen nga kontributi i përbashkët i kuzhinierëve, dietologëve  dhe personelit mjekësor, me mbikëqyrjen e ekspertëve të higjienës.

Përfundime

Panorama  jonë e përgjithshme na ka dhënë pika të rëndësishme se si punon sektori i restoranteve  në sektorin terciar; një sektor që përfaqëson një pjesë të mirë të ekonomisë dhe është në gjendje të ndryshojë nga metodat tradicionale në më të avancuara, gjithmonë duke ofruar shërbime më komplekse.

Një fushë në të cilën marrëdhënia me konsumatorin është thelbësore, ku besimi i ndërsjellë është i rëndësishëm; për më tepër, fleksibiliteti i përdorimit të burimeve është i rëndësishëm në mënyrë që ato të përshtaten me preferencat e konsumatorëve në momente sezonale ose ciklike që ndjekin njëra-tjetrën.

Informatika , televizioni dhe globalizimi kanë pasur një ndikim të madh në rritjen e këtij sektori dhe do të vazhdojnë ta bëjnë këtë në vitet e ardhshme, me pasoja të parashikuara  në mënyrë të saktë.

Ristomanager: softuer që menaxhon rezervimet e restoranteve

A e dini se Ristomanager është softuer për menaxhimin e rezervimeve në restorante ?

Në këtë artikull, ne do t’ju ndihmojmë të mësoni se si të menaxhoni rezervimet me programin tonë, duke shpjeguar hap pas hapi të gjitha funksionalitetet e tij.

Gjërat kryesore që duhet të dini rreth menaxhimit të rezervimeve janë dy: e para ka të bëjë me regjistrimin  e klientëve, ose kur vjen një rezervim i ri, ju mund të futni ose një klient të ri ose të përdorni emrin e një klienti që tashmë ekziston në bazën e të dhënave; e dyta është se, ne mund t’i bashkojmë disa re\ervime në një tabelë të vetme, duke i kushtuar vëmendje për të zgjedhur një vend në nje kohë të caktuar për secilën prej tyre.

Pas sqarimit të bazave për njohjen e futjes së klientëve, le të shpjegojmë tani 4 pikat kryesore për menaxhimin e rezervimeve .

1) Bërja  e rezervimit: ajo që është thelbësore është të zgjidhni tabelën në të cilën dëshironi të fusni  rezervimin dhe pastaj klikoni mbi butonin Prenoto.


Kjo do t’ju tregojë një dritare në të cilën duhet të fusni emrin e klientit, emrin e tabelës, datën, kohën e mbërritjes dhe numrin e njerëzve.

Për të futur emrin e klientit, në pjesën e sipërme të djathtë mund të përdorim dy butona: butonin “I ri” dhe butoni “Kërko” .Në rastin e parë do të hapet një tjetër dritare në të cilën do të futen të gjitha të dhënat e klientit, të cilat do të ruhen në bazën e të dhënave, ndërsa në rastin e dytë do të hapet një dritare e ngjashme me atë të hapur nga butoni i Menaxhimit të Klientit të ndërfaqes kryesore. Nëse fusni më shumë se një rezervim  në të njëjtën tryezë, Ristomanageri do t’i vendosë ato në një listë, të cilën mund ti shihni nëpërmjet butonit Modifiko  në seksionin Rezervime.

2) Modifikimi i rezervimit: përsa  i përket futjes, duhet të zgjidhni tabelën në të cilën është futur rezervimi dhe të klikoni në butonin Modify. Përzgjidhni oraret  për ti  redaktuar dhe pastaj për ti ruajtur.

3) Fshirja e rezervimit: njësoj si për hyrjen dhe redaktimin, së pari duhet të zgjidhni tabelën dhe klikoni mbi butonin Fshi.

Pastaj do t’ju duhet të zgjidhni rezervimin që do të fshihet nga dritarja e zgjedhjes së rezervimit që do të hapet në rast se disa rezervime shfaqen në tabelën e zgjedhur dhe pastaj shtypni butonin Fshi.

4) Menaxhimi i rezervavimeve: në dritaren e Menaxhimit të Rezervave do të shfaqen të gjitha funksionet e shikuara në 3 pikat e tjera. Kjo gjithashtu do të jetë e dobishme për të parë të gjitha rezervimet në progres, në mënyrë që të mos të harrohet . Faqet e Vendos , Edito  dhe Fshi shfaqen në ekran. Kjo do t’ju lejojë të menaxhoni rezervimet më shpejt, sidomos në kohën e punës intensive.

Ju pastaj mund të shihni listën e plotë të rezervimeve  dhe zgjedhjen e tyre . Gjithashtu  mund të shihni menjëherë të dhënat e konsumatorit si emrin e kompanisë, adresën dhe kontaktet telefonike. Gjithashtu është e mundur të kryhet një kërkim nga konsumatori, si dhe për një tryezë që mund të zgjidhet nga dritarja e listës së tabelës dhe mund të aktivizohet me butonin e zmadhimit të kuq. Përveç kësaj, përmes Kalendarit mund të kërkoni gjithashtu duke futur datën e fillimit dhe datën e përfundimit të dëshiruar.

Unë shpresoj se ky artikull të mund t’ju ndihmojë të menaxhoni më mirë rezervimet tuaja. Ne jua rekomandojmë të gjithëve blerjen e Ristomanager si për menaxhimin e rezervimeve , ashtu edhe për shumë funksione  që ka.

Ne vetëm duhet tju urojmë “Happy Download”.

Arkosoft

10 restorantet më mira në Sardenjë

Kuzhina tipike sardenje ndahet midis kuzhines detare dhe kuzhines baritore dhe fshatare. Kjo ndarje është për shkak të territorit të saj të karakterizuar nga zonat bregdetare dhe zonat malore. Ka shumë produkte tipike, ndër të cilat gjejmë djathë, peshk, verëra dhe ëmbëlsira.

Në llojet  e djathrave, më të rëndësishme janë “Callu de crabittu”, një produkt i cili është realizuar duke filluar nga mbetja e të ushqyerit të fundit të qumështit  të cilat janë mbyllur direkt para se të priten  dhe pastaj të piqen  . Është një përgatitje shumë e rrallë, e cila ende bëhet  vetëm nga  disa barinj. Djathi më i veçantë i Sardenjës është “Casu muchidu”, domethënë djathë me krimba. Një karakteristikë e veçantë e cila është për shkak se  shtrihet vezë brenda formës, duke e lënë larvat. Këto ushqehen me djathë dhe ndryshojnë aromën e saj. E pamundur të mos dini “Pecorino”, një prej  djathrave më të famshme, e bërë me qumësht dele nga Sardenja e pasterizuar , mullëze, kripë dhe  fermente laktike.

Ndër pjatat  e para Sardenje  janë “Malloreddus”, një lloj i Gnocchi me salcë me domate, spinaq dhe shafran; sallami i plotë është kalitur me salcë të  me djathë. Fregola është prodhuar për “kodrina”prej gruri në një enë balte  të madhe : kështu janë bërë nga topa në mes nga  2 dhe 6 mm të cilat janë  pjekur pastaj në furrë. Kjo është një shumë e zhdërvjellët: ju mund të hani në versionin e thatë, në krye me salcë domate dhe borzilok, ose supë, e bërë zakonisht me molusqe dhe gatuar në një magazinë peshku.

Pjatat  e dyta, megjithatë, karakterizohen nga prania e mishit. Pjatë më popullore është Porceddu (mish derri), i gatuar në sgarë. Zakonisht preferohet të përdoret mishi i derrit. Myrtle dhe rozmarinë shpesh përdoren për ti dhënë shije  derrit dhe e  shërbejnë me patate të pjekura ose perime të tjera. Derri është një alternativë për derrin e pjekur të pjekur. Vera  shpesh përdoret për të gatuar atë.

Lidhur me embëlsirat , ne gjejmë Seada, të përgatitur me një formë tipike e zonave të brendshme të Sardenjës. Seadat e vërteta janë përgatitur me një pastë me bazë lardash dhe një mbushje djathi acid; ata janë prerë në disqe dhe pastaj janë skuqur në vaj të valuar. Pas gatimit, ata duhet ta shërbejnë me mjaltë, ose me sheqer të grimcuar, sipas shijes. Embëlsirat e tjera Sardenje janë pardule ose cestinetti dhe makarona të mbushura me djathë Gjiza, lëvozhgë portokalli, shafran dhe nganjëherë rrush, donuts, amareta ,  Gueffus dhe candelaus.

Për të shijuar të gjitha kënaqësitë e përmendura më lart, këtu janë 10 restorantet më të mira në Sardenjë.

Su Carduleu – Abbasanta (Oristano) – Në krye të kuzhinës ne gjejmë Roberto Serra, i cili rrit, vizitat  e kuzhinës lokale. Kujdesi në gatimin e mishit është një tjetër tipar i spikatur në kuzhinën Serra. Nga mishi i lopës  e gatuar në temperaturë të ulët, duke kaluar nëpër marinadë.

Locanda Dei Buoni E Cattivi nga Cagliari – Kuzhina është një udhëtim përmes shijes së produkteve të freskëta dhe të vërteta, të tokës dhe të detit. Ata përdorin fruta dhe perime nga fermerët. Çdo ditë, buka dhe makarona të bëra në shtëpi janë bërë me miell gruri durum të bërë nga mulliri i  gurit  dhe sita prej druri.

Su Tzilleri Dhe Su Doge nga Cagliari – tavernë dhe tavernë familjare që ofrojnë kuzhinën tipike sardenje , të karakterizuar nga një studim i kujdesshëm i recetave antike sardenje  të përgatitura sipas metodave origjinale. Protagonistët e pjatave  janë përbërësit e freskët, sezonalë nga prodhuesit e vegjël sardianë agro-pastoralë që mburren me shkëlqimin e produkteve të tyre sardenje  me një aromë unike dhe të vërtetë.

Santa Rughe – Gavoi (Nuoro) – përbërësit janë kërkuar në territorin e egër të Barbagia, zemra e Sardenjës, dhe në zonën përreth. Pjata është gjithmonë rezultat i një pasioni të fortë të kuzhinës dhe cilësinë e shkëlqyer të lëndës së parë. Menuja ndjek të dyja sezonet  dhe disponueshmërinë e përbërësve të freskët dhe të vërtetë. Ka disapjata të forta dhe gjithmonë të vlerësuara si ravioli me ragu të egër derri me gnocchetti delikate me recate të freskët, shafran dhe nenexhik. Nuk ka mungesë të pjatave  tipike si s’erbuzu, një shumëllojshmëri e bimëve të egra tipike të kuzhines  gaviesë dhe barbaricine .

On Recreu – Ittiri (Sassari) – Kuzhina ka rrënjët e saj në traditën e  Sardenjës dhe në zonën lokale dhe receta Logudoro, që përfshin risi dhe kreativitet, në sajë të cilat ka pjata  të reja gjithmonë.

Il Portico di Nuoro – Specialiteti është të kthehet çdo vakt në një përvojë të rizbulimit të shijes. Kryesore  janë përbërësit, të cilët janë gjithmonë të freskëta dhe sezonale.

Il Rifugio di Nuoro – Një seminar autentik gatimi është arti, pasioni, studimi dhe hulumtimi   ka ndikuar  gjithmonë në  gatimet speciale . Mikpritja  e ngrohtë, e kombinuar me profesionalizëm shumë të lartë gastronomik  dhe vërtetësia  e produkteve të përdorura ndodhet   vetëm te  përbërësit.

Antica Dimora Del Bee – Santu Lussurgiu (Oristano) – Kuzhina është përgatitur ekskluzivisht me produkte të cilësisë nga Montiferru dhe një zgjedhje e produkteve më të mira rajonale DOP / DOCG .

Sas Benas – Santu Lussurgiu (Oristano) – është një fshat i pasur në produktet tipike të përsosura, një shenjë e një lidhje të fortë me traditën. Sekreti qëndron në kullotat e pasura, në prani të specieve të rralla bimore dhe komuniteteve me ujë të bollshëm .

S’Apposentu në Casa Puddu – Siddi (VS) – është një laborator i përvojës dhe përkushtimit për kuzhinë të madhe. Shijet shndërrohen në krijime të reja dhe kuptohet se eleganca e kuzhinës vjen nga autenticiteti.

10 restorantet më të mira në Liguri

Kuzhina Liguriane është frymëzuar për recetat të saj nga dieta mesdhetare, e përbërë nga bashkimi në mes të detit dhe prodhimin bujqësor, ende nga pjatat e thjeshta të realizuara nga përdorimi i bimëve të shumta që rriten të egra në të gjithë territorin, tipike e Mesdheut . Ndër produktet vendase  me vlerë të madhe ka vaj ulliri  dhe erëza të pjatave  kryesore të gastronomisë liguriane.

Kuzhina e Ligurias  karakterizohet nga bime të egra të zonës (borzilok, rozmarinë, trumzë, etj) janë produktet e freskëta në shtëpi (qepë, patate , patëllxhan, etj), frutet e para të sezoneve  dhe  (borzilok, domate ,  kungull i njomë, ashparag  dhe karçof, kërpudha, truffles Valbormida, fruta të freskëta dhe arra), vaj ulliri, produktet me  niseshte (ëmbëlsira, amareta etj ), gamë të gjerë të makarona të freskëta, peshqit e detit ( karkaleca, oktapod, kallamar,  merluc , barbuni, etj).


Shumë e përdorur në kuzhinën  Liguriane janë perimet, si torta Pasqualina, një përzierje  byreku e mbushur  me shumë perime me  vezë, borzilok dhe djathë. Ullinjtë më të famshëm janë Taggiasche, kafe, shumë e përdorur për të shijuar pjatat  e peshkut dhe mishit të bardhë si “Lepuri Ligurian”. Pesto është padyshim simbol i kuzhinës Ligurian dhe është përgatitur me një  mjet që është përdorur për të bluar borzilokun  me hudhër dhe djathë pecorino, të bluhet deri sa ju të merrni një krem ​​shumë të trashë e cila më në fund zbutet me vaj ulliri.

Për një meze të lehtë ose aperitiv  janë përdorur shpesh, pite  e  bërë me miell chickpea, ujë, kripë , vaj dhe i gatuar në tigan hekuri  i quajtur “tian” në  furrë , i  bërë me brume nga miell gjenovez . Panissa është një pite  pa vaj që është zier dhe, pasi të bëhet e ngurtë , pritet  në kube dhe kalitet  me vaj, limon dhe piper.

Mes djathrave tipike të Ligurisë ne gjejmë Canestrelli, biskota Lagaccio, Castagnaccio, amareta  Sassello, Puthja  Alassio, të ngjashme me puthja e damës , Pandolce Gjenovese të pasur me rrush të thatë, arra me pisha dhe fruta të ëmbla. Biskota Canestrelli është shumë e brishtë në formën e një margaritari me një vrimë në qendër dhe e spërkatur me sheqer pluhur, e bërë me shumë gjalpë, miell dhe sheqer.

Tani ju tregojmë më poshtë 10 restorantet më të mira në Liguri:

Gatimi – Kuzhina, e menaxhuar nga kuzhinieri Ivano Ricchebono, E vlerësuar me Yllin Michelin  ofron dy pjatat gusto  dhe pjatat  e thjeshta  të zonës të lidhura me traditën. Një përzgjedhje e gjerë e ushqimeve me ngjyra, të përgatitura me kujdes nga kuzhinieri, ju presin.

Restoranti La Conchiglia – është një ambient elegant dhe shumë i rafinuar, i vendosur në një shtëpi të shekullit të 19-të pranë detit dhe me një pamje të bukur. Kuzhina është hulumtime, kreative, dhe e  specializuar në ojatat e pastave dhe pjatat  e peshkut.

San Giorgio – Cervo (Imperia) – Pjatat  përbëhen nga Peshku, Crustacea, Ushqim deti dhe perime sezonale. Kuzhina është e vëmendshme ndaj tendencave të reja: Molekulare, të dekonstruuara , por nëse duam të shijojmë një pjatë dhe të dallojmë përbërësit që e përbëjnë atë, qëllimi  është një përdorim i mirë i elementëve përbërës  dhe thjeshtësisë.

Restoranti Agrodolce në Imperia – udhëhequr nga Chef Stellato Edoardo Ferrera. Produktet janë  me cilësi të lartë dhe pjatat  e saj dallohen nga finesa në përgatitje  dhe për shijet e forta.

Restoranti Sarri në Imperia – Veçori në kuzhinën  është   peshku me kombinime të pazakonta, por të balancuara. Stili i kuzhinieres Andrea Sarri, tërhiqet pjesërisht nga tradita, por është e hapur për eksplorime shijuese dhe kombinime befasuese. Rrënja është në hulumtimin e lëndëve përbër♪7se , të freskisë dhe cilësisë së madhe.

Restoranti Paolo & Barbara në Sanremo – i vendosur brenda një ndërtese të shekullit të 19-të, rezervon një ambient intim me vetëm 30 vende. Cilësia e lëndës së parë dhe rritja e produkteve të Ponente  kanë qenë gjithmonë në bazë të filozofisë së shefit .

Mauro Ricciardi në Locanda dell’Angelo – udhëhequr nga Stellato Chef Mauro Ricciardi, i vëmendshëm në hulumtimin e lëndëve të para për aromat dhe shijet . Është një vend për t’u ndjerë si  në shtëpi dhe për t’u relaksuar.

Restoranti Claudio ofron një kuzhinë që respekton shijet  e lëndëve të para, aromat dhe bimët e asaj toke të bekuar që është Liguria. Protagonistët janë peshku dhe krustacezët fisnikë.

La Locanda dell’Angelo – gatimi është një përzierje e traditës dhe inovacionit, midis detit dhe tokës, midis Ligurisë dhe Piemontit, por me një sy të kujdesshëm edhe për teknikat dhe tendencat avangarde të momentit.

Vescovado – receta të thjeshta dhe lokale, Liguriane dhe Mesdhetare, janë shndërruar në kryevepra sublime të kësaj kuzhine . Kuzhinieri Giuseppe Ricchebuono punon me përbërës lokalë: peshk të freskët nga Deti Ligurian, bime  të korrura, dhe perime nga Albenga.

Ju vetëm duhet të zgjidhni që të provoni!

Ne e dimë botën e Food & Camp; Cook Design. Intervistë me Nicoletta Mearelli


Dizajni i ushqimit është bashkimi midis artit të dizajnimit dhe asaj të gatimit. Dizajni i ushqimit është termi që përfshin procesin e studimeve të dizajnit dhe hulumtimeve që çojnë në shfaqjen e produkteve të lidhura me ushqimin. Kjo disiplinë merret me hartimin dhe dizajnimin e ushqimit, pjesëve të produkteve ushqimore komplekse dhe produkteve që lidhen me to në një farë mënyre.

dizenjon e ushqimit takohen dhe përzierje disiplinash  të ndryshme të tilla si biologjia, gjenetika, antropologjia, psikanaliza, sociologjia, të ushqyerit, hulumtimi mbi të qenët i shoqërueshëm dhe ndërmjetësimi social, së bashku me historinë e sistemeve në kuzhinë dhe format e bashkëjetesës .

Në artin e gatimit  , pjatat  që duken si piktura, apo restorante në sajë të një përzierje të kujdesshme të stilit dhe dizajnit, të arrijnë të bëhen të famshëm, duke thënë se marka e saj dhe emrin që mbetet impresive  e fituar me imazhe dhe  e goditur. Sekreti është zgjedhja e dizajnit të duhur të ushqimit, i cili është në gjendje të gjejë qëndrueshmëri midis imazhit të tryezës dhe asaj të pjatave që shërbejnë.

Dizajni i ushqimit mund të ndihmojë në studimin dhe prodhimin e paketimit, ata që respektojnë filozofinë e kompanisë, e cilae përcjell më mirë produktin dhe në të njëjtën kohë do ta tregojë më të mirë, duke e  rritur atë. Nga ana tjetër, përsa i përket sferës menaxhuese është ajo që ofron konsulencë për kompanitë e hotelierisë.

Për të kuptuar se çfarë bën një Food & Cook Designer, ne kemi intervistuar Nicoletta Mearelli, një eksperte në këtë fushë,  dhe ne do t’ju tregojmë se çfarë na tha ajo.

Cili ishte trajnimi juaj profesional?

Pas studimit të kuzhinës unë jam e specializuar në Visual Food dhe pjatat, e thelluar shumë përmes studimit të kuzhinave  të ndryshme ndërkombëtare dhe prezantimin relative të tyre. Në fushën e kuzhinës dhe sidomos në dizajnin e ushqimit, humanizmi më ka ndihmuar. Në literaturë ka shumë referenca për ushqimin  dhe është thelbësore të njohësh historinë e traditave popullore për të gjetur ide për përmirësim.
Unë kam qenë pedagog në Visual Food dhe shërbeja në Gambero Rosso në Romë dhe Napoli në një nivel profesional dhe amator. Tani merrem me mësimdhënie, shpesh individuale, që synon profesionistët dhe punoj me restorantët për sa i përket përgatitjes  si dhe menaxhimit të ushqimit.

Çfarë bën një VisualChef dhe një Food & Cook Designer?

Unë merret kryesisht me estetikën  e gatimit  si një e tërë, implementimin  një fushë të vetme në  të gjithë menynë, kështu që unë punoj me Katering  dhe Hotelieri për shërbimin e përditshëm  dhe ngjarjet, duke u përpjekur për gatim me te bukur dhe të mirë për të ngrënë. Si një  kuzhiniere dizenjuese , unë kujdesem për realizimin  dhe krijimin e pjatave ose bufetë me tematika  të ndryshme , duke respektuar idenë fillestare të klientit, mjedisin dhe stilin  e një restoranti.
Paralelisht, pasi kam bërë menaxhimin për një kohë të gjatë unë gjithashtu merrem  me konsulencën e menaxhimit të ushqimit.

Termi VisualChef vjen nga çfarë?

Fillova të studioja Visual Food në Akademinë e Modenës dhe u bëra profesore në disa shkolla gatimi. Kryesisht që kanë të bëjnë me pjatat  dhe dizenjimin e  ushqimit, përveçse  duke qenë një kuzhinier, kam gjetur këtë term interesant që saktësisht kombinon të dy aspektet.

Çfarë është Visual Food?

Në terma shumë të thjeshtë, një sërë teknikash specifike, nga prerja ose pozicionimi i ushqimeve përmes të cilave ne mund të përfaqësojmë në atë gatim gjithçka që duam, të frymëzuar nga natyra ose nga një objekt gjeometrik ose dizajni. Një disiplinë shumëplanëshe që ju lejon të aplikoni kreativitetin dhe imagjinatën në kontekste të ndryshme të ushqimit.

Nga vjen pasioni për zanatin tuaj ?
Sigurisht nga pasioni për estetikën dhe ushqimin  e mirë të gatuar ose të papërpunuar. Nga dashuria për traditën dhe inovacionin pa arritur ndonjëherë ekstremizmin në prezantimin e një pjate, që synonte vetëm të prezantohej  me një imazh. Në kuzhinë flasim për ushqime , dhe bukuria dhe krijimi nuk duhet kurrë, sipas mendimit tim, të mbizotërojnë mbi shijen dhe funksionalitetin e vetë gatimit . Prandaj çdo krijim apo gatim duhet të respektohet , për shembull,  në temperaturën e shërbimit, cilësinë, shijen,  dhe duke kombinuar ekuilibrin e duhur me stilin e restorantit.

Çfarë mendoni se është e rëndësishme t’i përcillni nxënësve tuaj?

Studimi, thellimi, imagjinata dhe krijimi aplikohen për zgjedhjen e materialeve të shkëlqyera të papërpunuara të zonës tonë që e bëjnë kuzhinën tonë të veçantë. Një aspekt tjetër që më intereson veçanërisht është studimi i teknikave të përdorura në gatim dhe prerje. Studimi dhe aplikimi i teknikave mund të arrijnë në  prezantime të shkëlqyera që rrisin shijen dhe harmoninë e një pjate.

Për ata që duan të mësojnë më shumë për rolin e Nicoletta Mearelli dhe të ndjekin projektet e saj, ju ftojmë të vizitoni faqen e saj www.cookingart.it. Më mbetet vetem  tju falënderoj  për këtë intervistë dhe ju uroj shumë fat për karrierën tuaj.

Zbulimi i një pjatë të re është më e çmuar për njerëzimin sesa zbulimi i një ylli të ri.
(Anthelme Brillat-Savarin)

Ristomanager përditësohet në versionin 1.0.4 për iOS

Edhe pse është verë, kështu pra  një periudhë pushimi për shumicën e kompanive, programuesit tanë po punojnë vazhdimisht për të përmirësuar produktet tona dhe për të punuar për të mbajtur  ne krye software Ristomanager Gestione Comande .

Versioni 1.0.4 i Ristomanager te menaxhimit te porosive është përditësuar në dyqanin Apple për pajisjet iOS, i cili ka kërkuar  një javë intensive të punës, për të eliminuar të gjitha gabimet, “gabimet” që klientët tanë kanë raportuar .Për klientët tanë ne  dëshirojmë të theksojmë  se z. Alberto Levito të Eurosportvil Srl, i cili  na ndihmoi më tej për të kuptuar dhe përmirësuar aplikacionin tonë, duke na dërguar edhe videot e ajo u rrëzua dhe u testua  disa herë dhe  ‘Përdorimi i Përditshëm’, ka raportuar kombinimet e duhura për të marrë  dhe për të zgjidhur të gjitha problemet e paraqitura.

Ne do të donim t’ju informonim se në përditësim është futur funksioni që përcakton kohën. Ju mund të vendosni numrin e sekondave gjatë së cilës pajisja përpiqet të lidhet me serverin tuaj (windows / linux / OSX). Nëse, pas sekondave që keni vendosur më parë, nuk ka përgjigje nga serveri, pajisja iOS do të shkëputet. Kohëzgjatja është thelbësore në rastet kur dikush ka probleme me rënie të linjës dhe / ose router është në distancë të gjatë. Në fakt, rekomandohet që ta vendosni atë me një numër të madh të sekondash, në mënyrë që të mos shkëputsni menjëherë pajisjet e lidhura. Nëse një restorant ka probleme lineare që shpesh ndodh , është e këshillueshme që të rritet intervali i  kohës. Ne rekomandojmë 5 sekonda.

Një tjetër gabim i raportuar është se duke klikuar në menunë e kategorisë, pas zgjedhjes së pjatës nuk ishte e mundur të klikoni përsëri në pjatë dhe pastaj të vazhdoni me porosinë tani pasi ta rregulloni, mund të shkoni përpara në zgjedhjen e kategorive dhe pjatave  të tjera.

Problemi që ndodhi pas klikimit në një tavoline  të caktuar u zhduk  dhe pastaj kur  Butoni u përzgjodh për t’u kthyer në listën e tavolinave , tavolinat  u zhdukën.

Përveç kësaj, faqosja për pajisjet iOS, është rregulluar duke e bërë atë të përgjegjshëm, domethënë është në gjendje të përshtatet automatikisht me grafikun në pajisjen me të cilën ato shfaqen, duke minimizuar nevojën që përdoruesi të ndryshojë dhe të lëvizë përmes përmbajtjes. Deri tani ju mund të shihni softuerin tonë si nga një Iphone dhe një Ipad pa shkaktuar probleme vizualizimi.

Tani unë po ju lë që të jepni urdhrat tuaja.

Shkarko Shkarko dhe / ose Përditëso nga dyqani i Apple.

https://itunes.apple.com/us/app/ristomanager-gestione-comande/id1378289847?mt=8

Gjithe të mirat !

Arkosoft

Pascucci kryesisht ka lindur nga pasioni për detin . Intervistë me Shef Gianfranco Pascucci, nga programi televiziv “Testi i kuzhinierit”

Restoranti “Pascucci Al Porticciolo”, në Fiumicino, ka lindur nga ideja e Gianfranco Pascucci, për të transformuar peshkun e kapur  në enët e shijshme . Në këtë drejtim,  u fitua Michelin Star . Ky projekt ka lindur nga pasioni i kuzhinierit për gjithçka që është deti.
Ne kemi arritur të intervistojmë për ju Shef Gianfranco Pascucci, i njohur edhe për pjesëmarrjen e tij në televizion në programin “Dëshmi e kuzhinierit” dhe ju  tregojmë më poshtë atë që ne zbuluam .

Ku lindi pasioni juaj për botën e gatimit ?

Pasioni për botën e gatimit nuk e di saktësisht kur ka lindur. Ndoshta kji ka qenë gjithmonë, që fëmijë lindur nga interesi për përbërësit, për gjithçka që më rrethon. Këtu, në Fiumicino, deti më rrethon, por edhe natyra. Mendoni për WWF tani. Pra, nga shija e elementeve individuale. Pastaj loja është që t’i lejojnë ata të bashkëveprojnë së bashku. Crescendo, studimi i gatimit, në çfarë mund të jetë një formë për të dhënë, apo një koncept për tu  sjellë në tavolinë. Tani po studiojmë vetëm këtë. Pasioni ynë i madh është të përpiqemi të japim një mesazh, i cili është i yni. Diçka që ndiejmë të sjellim përsëri tek klienti. Vetë klienti është një entitet të cilit ne  mund t’i transmetojmë emocionet tona. Ndoshta nëse funksionon ata  suportohen  dhe interpretohen nga vetë klienti.

Cilat ishin përvojat tuaja në një nivel profesional para se të keni restorantin tuaj?

Unë kam mësuar vet, do të thosha vetja ime me mësoi  deri tani. Pra, përvojat e mëparshme nuk kanë qenë atje. Të gjitha si  Pascucci, Marina Pascucci, u linën këtu në restorantin tonë, e cila ka parë të fillojmë në mënyrë klasike dhe pastaj ngadalë është përpjekur  që të ketë formën tonë, ide gatimi dhe paraqitjen e  mendimeve  që janë  mbështetur nga Shefi im  Jlali Kerim për 10 vjet, por edhe nga djemtë e tjerë që janë pjesë e ekipit Pascucci dhe që interpretojnë dhe rizhvillojne  konceptin tonë.

Çfarë ndjesish përjetuat  kur u dha Michelin Star?

Ndjesia e parë ishte habia , sepse nuk ishim të ftuar, sepse atë vit u vlerësuam me 1 Michelin Star. Pra, habi, por edhe ngushëllim, sepse ne po bëjmë çmos për të përmirësuar shërbimin tonë, sidomos kuzhinën tonë. Një ndjenjë e gëzimit dhe gjithashtu e inciativës  për atë që mund të ndodhë më vonë. Për mënyrën se si mund të përpiqeni të përmirësoni përsëri. Nuk ka një përshtypje të vetme apo një emocion të vetëm, por një seri emocionesh në rënie, sepse atëherë ata ngadalë u kthyen tek njëri-tjetri. Ndjenja, megjithatë, që mbaj mend qartë ishte dëshira për të thënë “ok, është një pikënisje e mirë”. Njerëzit pastaj erdhën këtu, në sajë të Yllit Michelin , kryesisht  të fëmijëve dhe bashkë-punëtorëve të gatshëm për të marrë ata që ishin përvojat tona, qëndrimi ynë, metodat tona të gatimit  dhe zgjedhja.

Cilat janë përvojat tuaja në lidhje me njohjen e detit dhe të shtratit të detit?

Dituria që lidhet me detin, thellësitë diktohen nga kurioziteti që kisha si fëmijë dhe gëzimi  në det. Unë jam i pasionuar për windserf. Për produktet e saj, për peshkatarët, portet, anije, rrjeta dhe lloje të ndryshme të peshkimit, shtratin e detit, banorët e ndryshme, ekosistemet detare. Shija e peshkut, dallimet midis një peshku dhe një tjetri, gjithashtu të lidhura me dëshirën për të kuptuar se çfarë po ndodh në botë, pastaj importet. Kurioziteti për të kuptuar se çfarë vjen nga ku, pse. Pasioni gjithashtu për ata që janë zonat e njelmëta. Njohuritë e mia fillojnë nga kurioziteti, kalojnë nëpër një studim dhe vijnë në një përpunim personal të asaj që është një kulturë. Sepse deti, peshku dhe peshkatari janë kultura. Italia jonë është një zonë detare e përparuar kulturore.

Cilat janë planet tuaja për të ardhmen?

Planet e mia për të ardhmen janë shumë. Çdo ditë është e ardhmja jonë. Çdo ditë ne gjithmonë përpiqemi të përmirësojmë. Nuk e dimë pse, por e dimë se kjo  është një frymë që na bashkon, si për mua ashtu edhe për Vanessa Melis, që është në dhomë dhe të gjithë stafin. Ekziston kjo dëshirë për të interpretuar të ardhmen duke punuar dita dites për të pasur mundësinë për të përmirësuar atë që bëjmë. Unë nuk e mohoj se do të doja të hapja një dhomë që ka më shumë kapacitet  për numrine  personave , që ka një shërbim të veçantë, të këndshëm. Megjithatë, kjo është gjithnjë në sfond krahasuar me atë që është Pascucci tonë kryesisht , që gjithnjë e më shumë po bëhet një realitet i rëndësishëm për ne. Vërtet një diçka e madhe.

Nga kjo intervistë ne perceptojmë se si është shpërbluar pasioni. Ne vetëm duhet të bëjmë urimet më të mira për Shefin  dhe stafin e tij për atë që do të jetë.

Artikulli i fotos nga Lido Vannucchi dhe Tania Guglielmo

Të rinj dhe të talentuar. Disa tituj të njohur në vetëm 23 vjet. Intervistë me Shefen e ëmbëlsirave Isabella Potì e Ristorantit “Bros di Lecce”

Sot ne kemi intervistuar për ju  Shefen e  Pastave Isabella  Poti dhe kuzhinieren   e Restorant Bros di Lecce, të udhëhequr vet Izabela   ,  partneri  i  saj dhe Shef  Florian Pellegrino. Një çift i ri, por tashmë i suksesshëm. Kjo është e drejtë, sepse kanë pasur disa çmime.

Për Isabella marë çmim si Shefe  Emergjente e Jugut  dhe performancën e çmimit  të vitit për Guide Espresso, i përfshirë në listën e 20  kuzhinierëve të pastave  më të mirë për Gambero Rosso, dhe veçanërisht përmendjen e Forbes, lista e 30 nën 30 , ai që shpërblen të rinjtë më të talentuar në Evropë.

Isabella u formua nga Klod Bosi në Londër dhe Martin Berasategui dhe Paco Torreblanca, Spanjë. Në vitin 2015 ajo u kthye në Itali për tu bërë pjesë e aventurës te restorant Bros në vitin 2017 përsëri për përvoja të reja me  Mauro Colagreco  në restorantin e tij  Mirazur  , dhe Rasmus Kofoed me restorantin  Geranium, në Danimarkë.

Kuzhina e Bros bazohet në traditën e kuzhinës së Salentos, por me një prekje të re. Në restorantin e tyre është gjithashtu e mundur të rezervoni “Darka e pamundur”. Gjatë këtyre darkave , shefi Stellati është duke pritur, duke ndarë recetat për  vetëm 30 mysafirë.

Këtu janë përgjigjet për pyetjet që i kemi kërkuar Isabella Potì.

Si u krijua pasioni juaj për pastat?

Pasioni im për pastar  ka lindur në mënyrën më banale dhe më të thjeshtë të mundshme. Që kur isha fëmijë, isha duke ndihmuar nënën time dhe gjyshen time për të përgatitur ëmbëlsira të bëra vetë për familjen, dhe gëzohesha  shumë dhe shpesh ishte e vetmja mundësi  për të eksperimentuar me ëmbëlsirat dhe rezultatet nuk kanë qenë gjithmonë të kënaqshme. Unë u rrita duke u vazhduar të argëtohem në këtë mënyrë, deri në momentin kur kuptova se  ishte një pasion i thjeshtë që dëshiroja fort ta realizoja si  një punë të vërtetë.

Cili ishte rruga juaj e trajnimit profesional?

Pasi mora pjesë në një institut të thjeshtë të hoteleve në Lecce, fillova të udhëtoj në mesin e kuzhinave më të rëndësishme  në Evropë. Një zgjedhje e guximshme që më detyroi të largohesha nga shtëpia dhe familja nga një moshë shumë e re, në mënyrë që të përjetoja botën e kuzhinierëve “të mëdhenj” . Bagazhi gjysmë i zbrazët me të cilin u largova ngadalë filloi të mbushej me përvojë, njohuri dhe pjekuri. Trajnimi im që atëherë ka marrë një frymë krejtësisht të ndryshme, nxora mësime të rëndësishme: vendosmërinë logjike, vëmendje në detaje të pastërtisë ekstreme, të grupit për tu ndjerë  si një familje e vërtetë. Të gjitha këto i sjell  çdo ditë në kuzhinën time , sot.

Ju  aktualisht  jeni Shefja kryesore e Restorantit Bros. Sa e rëndësishme është pasticeria  në një restorant?

Ëmbëlsira në një restorant është absolutisht thelbësore. Një restorant si i yni, u lejon klientëve të saj të përjetojnë një ndjesi dhe shije nga e para deri në momentin e fundit. Embëlsirat që nuk mund të jetë një pasojë logjike, përfundimtare dhe shpërthyese të një rrugë e cila detyrimisht duhet të përfundojë deri në entuziazmin dhe të shijohet deri në  qiellëz.

Ju jeni e shoqëruar nga Shefi Floriano Pellegrino në restorantit Bros në Lecce, ku punon. Si duhet të ndahet jeta profesionale dhe e punës në të njëjtën kohë?

Floriano është partneri im i jetës dhe punës për disa vite. Ne kemi krijuar gradualisht të gjitha truket e mundura që të përpiqen të bëjnë dallimin midis jetës private dhe punës: Ne kemi mësuar të dallojnë rolet dhe përgjegjësitë, kemi lënë jashtë kuzhinës tonë cështjet që nuk kanë lidhje me punen dhe anasjelltas.

Sekreti është gjithashtu për të mbështetur dhe stimuluar njëri-tjetrin çdo ditë.

Cilat janë planet tuaja profesionale për të ardhmen?

Planet për të ardhmen janë shumë, si dhe idetë dhe ëndrrat në sirtar. Ne jemi të rinj dhe kjo kemi shumë ambicie dhe optimizem për të arritur të gjitha qëllimet kemi vendosur  çdo ditë,  dhe ne punojmë pa pushim për të mos harruar fokusin tonë.

Ne marrim gjithnjë e më shumë vemëndje  për atë që jemi, por nuk ndërpresim kurrë punën për veten tonë për të përmirësuar veten: Mendoj se kjo është rruga e drejtë për të realizuar çdo dëshirë të shprehur!

Kështu që ju duhet të shkoni nga Restoranti Bros në Lecce, për të shijuar ëmbëlsirat  e përgatitura nga Isabella Potì dhe Floriano Pellegrino.

Paisjet e përdorura nga restorantet

Një nga sektorët e punës që ende mbrohet mirë në Itali sigurisht që është restoranti . Në fakt, pavarësisht krizës ekonomike, e cila ende ka vënë në vështirësi serioze vendin tonë, shumë sipërmarrës kanë vendosur të investojnë në biznesin e restorantit, pasi  tradita e kuzhinës italiane është ende shumë e fortë dhe përfshin shumë njerëz.

Me siguri nuk mund të thuhet se një italian hani të hajë siç ndodh në vende të tjera, në të cilat nuk ka interes të njëjtë dhe të njëjtin pasion për gatim dhe ushqim. Ushqimi ose organizimi i drekave dhe darve në shtëpinë e dikujt është gjithmonë një çast shoqërimi, miqësie dhe intimiteti.

Kjo është arsyeja pse ata që vendosin të fillojnë biznesin e tyre, fokusohet në restorante me shërbim shpejtë, për shkak se ata janë plotësisht i vetëdijshëm se në qoftë se janë  në gjendje të veprojnë në mënyrë të drejtë do të kenë shumë kënaqësi që në shitje e parë, si për reagime dhe impakte pozitive të konsumatorëve.

Një nga gjërat më të rëndësishme për të ofruar një shërbim cilësor dhe për tu konsideruar t si një lokal i besueshëm është e lidhur patjetër me orenditë  dhe pajisjet, të cilat duhet të jenë të zgjedhura me kujdes dhe me mençuri, dhe nëse meret siperfaqësore  në lidhje me këtë aspekt është një gabim i madh, që pronari i një biznesi restoranti do ta paguajë në afat të gjatë dhe të mesëm.

Sigurisht, kur flasim për restorante  ne i referohemi jo vetëm   një restoranti klasik, por edhe një piceri, një qofteri , një bar apo një pijetore. Çdo biznes restoranti është i ndryshëm nga të tjerët dhe ka nevojë për pajisje të ndryshme bazuar në atë që do t’u ofrojë klientëve të saj.

Në këtë artikull ne do të përpiqemi për të bërë një pasqyrë të shkurtër të aktiviteteve të ndryshme, si hotelieri dhe pajisje të ndryshme të përdorura në mënyrë që të japë një ide të përgjithshme për të nisur  një aventurë profesionale në këtë fushë.

Pajisjet e restoranteve : çfarë keni nevojë për një bar

Një nga vendet më të frekuentuara nga njerëzit për tu  rifreskuar dhe qëndruar në kompani është padyshimim bari. Ndryshe nga ajo që dikush mund të mendojë, ky lloj i dhomës kërkon blerjen e shumë pajisjeve për të qenë në gjendje të ofrojë një shërbim të plotë.

Natyrisht ju nuk mund të shpërfillni makinën e kafes, së bashku me mullirin e  kafes. Dy mjete të tjera shumë në modë dhe për këtë arsye shumë të rëndësishme, janë grirësi  dhe shtrydhësi që janë përdorur për të bërë gjëra të ndryshme si smoothies, lëngjet dhe salcat për aperitivët.

Atëherë kemi të dobishëm një frigorifer për ekspozimin e  pastave  dhe kroasantëve  dhe  një shtrydhëse frutash e perimesh për të bërë pije të shtrydhura për njerëzit , kafe të ftohtë, pije dhe kokteje.

Së fundi ne kemi dy paisje  të tjera që nuk janë përdorur në  të gjitha baret, pasi kjo varet nga lloji i ofertës që ju doni të ofroni  klientëve dhe për këtë arsye ne nuk e konsiderojmë ato të domosdoshme: ajo është tostierë, e përdorur zakonisht për hamburgera dhe toste.

Pajisje për restorante : piceri

Një nga aktivitetet më të rëndësishme të restoranteve  në Itali është padyshim piceria. Arsyeja është shumë e thjeshtë: pica është e lindur në Itali dhe është një nga ushqimet më të njohura në vendin tonë, por edhe jashtë vendit është një nga pjatat më të njohura italiane .

Pajisjet e nevojshme për një piceri janë me të vërtetë shumë, por ne vetëm do të listojmë ato thelbësoret, sepse për t’i emërtuar të gjithë do të ishte me të vërtetë e vështirë. Para së gjithash kemi furrë që zakonisht është për djegjen e e drurit dhe mund të jetë e llojeve të ndryshme, edhe pse disa pronarë për arsye të ndryshme  mund të vendosin të përdorin gazin ose furrën elektrike, por është shumë e rrallë si  opsion.

Pastaj ne kemi mikser , elementet themelore për cilësinë e produktit, dhe për këtë arsye duhet të zgjidhet me kujdes dhe vëmendje. Mjete të tjera të rëndësishme janë: a) Tavolinë mermeri; b) Lavaman ; c) Pjatalarëse ; d) Frigoriferë; e) banjo.

Natyrisht përveç këtyre mjeteve dhe  për mobiliet dhe duhet të ndjekin të gjitha rregullat e higjienës, të parashikuara nga ligji.

Pajisje të rëndësishme për një restorant

Ne e mbyllim këte artikull duke folur për mobilimin dhe pajisjet e nevojshme për një restorant. .

Duke folur për mobiljet ne nuk mund të mos përmendim tavolinat , të cilat duhet të zgjidhen me kujdes dhe sipas llojit të restorantit , me vëmendje maksimale në optimizimin e hapësirës, ​​siç thamë në një artikull të mëparshëm.

Mjedisi më i kujdesshëm duhet të jetë ai i kuzhinës që, përveç respektimit të rregullave të higjienës, duhet të ketë të gjitha pajisjet e nevojshme. Në përgjithësi, çelik , inox është zgjedhur për lehtësi, por padyshim që nuk është i detyrueshëm, ndërsa veglat e ndryshme (enët, gotat  dhe tabakatë) duhet të jenë të materialit të përshtatshëm.

Përfundimisht, regjistri monetar  është shumë i rëndësishëm për çështjet tatimore,  ndaj vihet në pah një softuer që është një softuer menaxhues për furnizimin  e restoranteve , i cili është shumë i rëndësishëm për optimizimin e proceseve të punës dhe nga kjo pikëpamje Ristomanager me siguri përfaqëson përsosmërinë në sektorin e saj.

Nga xhaxhai tek nipi, kuzhina e “San Domenico di Imola” është gjithmonë një sukses. Intervistë me Shef Valentino Marcattilii.

Restoranti  San Domenico u themelua në Imola më 1970, nga themeluesi Gianluigi Morini. Në vitin 1973 ai mori raportin e parë të  të Kuq, më 1975 erdhi ylli i parë Michelin dhe në vitin 1977 doli i dyti.

Në gjysmën e dytë të viteve ’80, San Domenico u hap edhe në Nju Jork. Stili italian u mirëprit me konsensus të madh edhe nga njerëz të famshëm, italianë dhe të huaj. Në fakt, San Domenico NY ishte restoranti i parë italian që mori tre yje nga New York Times në vitin 1988.

Ne kemi intervistuar për ju Shefin Ekzekutiv i San Domenico di Imola Valentino Marcattilii i cili do të na japë  përgjigjet për pyetjet tona më poshtë.

Kur filloi pasioni juaj për gatimin?

Isha 16 vjeç, por me  pak dëshirë për të shkuar në shkollë. Natyrisht, babai im më vuri menjëherë të punoja. Nuk ishte problem për të gjetur punë. Kam punuar për një bukëpjekës për 6 muaj, por ishte punë shumë e vështirë. Pastaj shkova për të punuar si barist për disa muaj. Së fundi fillova të punoja në San Domenico, ku vëllai im  për Krishtlindje punoi si kamarier. Shkova në kuzhinë si një djalë i kuzhinës, dhe ata na quanin  “Komisioni i kuzhines”. U kujdesa për spinaqin, patatet, zogjtë e ndryshëm. Kur e realizova si punë më pëlqente dhe e zhvillova si pasion . Duhet marrë parasysh se në shtëpi, nëna dhe babai ishin shumë të mirë për gatim  Edhe sot disa pjata tradicionale të familjes sime  kanë kaluar në menunë e San Domenicos.

Ata paraqitën  idenë e “gatimit në shtëpi” për herë të parë. Çfarë nënkuptohet me këtë term?

Ideja e futjes së gatimit në shtëpi ishte nga themeluesi Gian Luigi Morini. Luigi Veronelli, një nga shokët e tij të madh, e paraqiti atë tek Nino Bergese, një kuzhinier i shtëpive fisnike private. Së fundi, ai i shërbeu mbretit Vittorio Emanuele di Savoia dhe për këtë arsye ai njihej edhe si “kuzhinier i Mbretërve” ose “mbreti i kuzhinierëve”. Ishte shkolla ime, fati që u takova  me Ninon. Për këtë që jam  jam borxhli atij.

Cila ishte ndjenja që përjetove kur more  për herë të parë Yllin Michelin ? Dhe çfarë ndjesie pate  për të dytin?

Ylli i parë  Michelin  erdhi kur isha 18-20 vjeç, nuk jam i sigurt. Udhëzuesi i Michelin ishte i njohur mirë, por jo aq shumë në media sa në dekadat e fundit. Ylli i dytë Michelin erdhi disa vjet më vonë. Isha tashmë në moshë madhore . Një gjë e madhe, një gëzim i madh. Lumenj verërash  të gazuar në kuzhinë për të festuar. Kam provuar rëndësinë e tij me kalimin e kohës. Michelin në vitin 2018 na dha çmimin “Cilësia me kalimin e kohës”. Ylli i dyte  Michelin për 40 vjet, dhe 45 pa praninë në udhëzues. Një rekord i mirë. Sigurisht që nuk heqim dorë. Tani nipi im Massimiliano është në krye të kuzhinës sime dhe po synojmë diçka më shumë.

Cila është ëndrra juaj e lidhur me San Domenico di Imola? Dhe cilat janë qëllimet e saj të ardhshme?

Ne kemi realizuar  kaq shumë ëndrra në pothuajse 50 vjet që ne do të bëjmë në vitin 2020. Ne kishim San Domenico NY për 5 vjet, ku ai i shërbeu krerët, Presidentët, të famshëm, etj … Siç e kemi për qëllim dhe për  yllin e tretë Michelin. Aktualisht, unë jam duke iu përgjigjur nga tarraca e San Domenico “Fshati i fortë në Sardenjë”, ku për dy muaj ne shërbejnë kuzhinën tonë në një vend me pamje nga deti Mesdhe, nën yjet e qiellit të  Sardenjës. Në shtator unë do të jem në Australi për 4 mbrëmje të kuzhinës së San Domenico. Në tetor unë do të jem në NY për Festivalin e Ushqimit dhe Verës, për një mbrëmje bamirësie. Ne nuk jemi kurrë të mbërthyer dhe ne nuk jetojmë në dafinat tona. Kuzhina evoluon dhe ne duam të qëndrojmë lart.

Siç u tha nga kuzhinieri në intervistë, tani në krye të kuzhinës San Domenico është Shef  Massimiliano Mascia,   nipi i Valentino Marcattilii.

Shef  Massimiliano Mascia, ka një pasion për gatimin  që, në një moshë shumë të re, ai ndoqi gjatë karrierës xhaxhain  Valentino Marcattilii për të zbuluar sekretet e një arti që, pas disa vitesh, do ta merrte  atë në kuzhinat e restorantit dhe roman  Visscher , Restaurantit  Viareggio dhe, ndërkombëtarisht, në lojëra Osteria e flakës në New York , në  Saint Antoine dhe Gjykata e Alain Ducasse në Plaza Athenee  në Paris.

Sot Massimiliano Mascia me  sukses paraqet gjeneratën e re të Ristoranteve  San Domenico, duke i dhënë vazhdimësi traditës gastronomike, mbajtjen e dy Yjeve  Michelin  , pa hequr dorë nga eksperimentet dhe risitë, duke përdorur materialet e papërpunuara mirë në përputhje me sezonet.

Në tarracën  San Domenico, Shefi Mascia , i shoqëruar nga stafi prej tyre nga kuzhina Imola, ofron mysafirët e Forte Village për të provuar një pjatë  klasike të San Domenico, e tillë  si ravioli vezë me  një lloj djathi San Domenico , gjalpë i freskët  dhe zhardhok këpurdhash sezonale.

Menuja është e pasur me pjata verore të dizejnuara për të përdorur produkte sezonale dhe për tu afruar me detin. Së fundmi, nuk ka mungesë të makaronave të freskëta, makarona të mbushura, por edhe romina klasike e piadina për të sjellë pasionin dhe vitalitetin e Emilia Romagna në Sardenjë.