Alergjitë ose intolerancat: strategjitë fituese në ushqim

Sipas vlerësimeve të fundit, më shumë se 9% e popullsisë italiane lufton çdo ditë me alergjite ushqimore dhe intolerancen  dhe zgjedhin produkte pa gluten , pa laktoze dhe , lactose-lirë dhe të pa alergji. Sipas Ministrisë së Shëndetësisë, alergjive ushqimore ndikojnë në 3% të popullsisë me një incidencë të lartë në fëmijëri (janë të prekur rreth 1.8 milionë njerëz), ndërsa më shumë se 6% e popullsisë vuan nga intoleranca ushqimore, nga të cilat 600,000 pa gluten . Në Itali, për më tepër, gati një person nga dy është  intolerant ndaj laktozes, me tendence më të madhe në veri të vendit.


Sot ne gjejmë mjell të tregut në rritje pa gluten , së bashku me atë tashmë të strukturuar organike. Trendi i ri është për restorantet që kanë kuptuar ndryshimet në treg dhe janë të pajisur për të zbatuar ofertën e tyre ndaj konsumatorëve celiacë, me alergji dhe intolerance të ushqimit.

Para së gjithash, ne specifikojmë se:

sëmundje celiac është  intolerancë  ndaj nje  ushqimi të veçantë i cili përbëhet intolerancae glutenit, proteina të përfshira në kullosa (elb, shkruar, grurë, thekër, …)
Intoleranca e ushqimit është një reaksion i mbindjeshmërisë që përfshin sistemin imunitar, pasi trupi nuk mund të trese një ushqim ose një përbërës ushqimor. Në shumicën e rasteve flasim për intolerancë lactose, të proteinës së vezëve dhe sojë, ngjyra, glutamates, Sulfites, nitrateve, salicylates dhe tyramine.
Alergjia e ushqimit është një reagim i padëshiruar ushqimor i ndërmjetësuar nga mekanizmi imunologjik, i cili mund të çojë në reagime të menjëhershme të llojeve të ndryshme – nga shoku i anafilaktikës në reaksionet e lëkurës. Alergjitë më të zakonshme janë në vezë, qumësht, kikirikë, krustace, soje, arra, grurë
Në Itali ka mbi 600 mijë njerëz të prekur zyrtarisht nga sëmundja celiac, një numër që është i destinuar të rritet nëse konsiderojmë se është dyfishuar vetëm në katër vitet e fundit. Rajonet me numrin më të lartë të celiacs janë Lombardy (15.3%), Lazio (11.2%) dhe Campania (11%) dhe të më të prekura janë femrat.

Mundësia për të rritur tregun e saj qëndron në atë se si restoranti juaj, pub, piceri dhe bar ofron një menu që merr parasysh sëmundjen celiac, intolerancen ushqimore dhe alergjine, dhe jo vetëm të ndjekin trendet e tregut, por i plotëson më shumë konsumatorët me një ndikim më të mirë në këtë sektor.

Grupi i ushqimeve pa glutenë rritet çdo ditë, dyqanet që specializohen në produktet për rritjen e celijakëve dhe kompanitë e hotelerisë kanë zgjeruar kampionin e tyre duke përfshirë ose specializuar me këto produkte.


Për shembull, pica, makarona, bukë dhe gnocchi mund të jenë pa gluten, të përgatitura me miell që nuk janë më të bazuara në grurë, si dhe djathra dhe gjalpë tani janë të pranishme 0.01% të laktozës, në të cilën qumështi është laktik.

Çokollatë, kjo është arsyeja pse ajo kurrë nuk duhet të mungojë. Le të festojmë festivalin e çokollatës me recetën e shijshme të Mudit

Le të flasim për çokollatën, a keni shijuar tashmë në gojën tuaj?

Ndoshta ju do të mendoni për filmin me Johnny Depp dhe Juliette Binoche ku të dy u dashuruan në një qytet francez midis një praline dhe një tjetri. Ose çokollata e fundit që hodhët për konsum të lartë kalorik. Unë jam i sigurt se askush nuk ka menduar për përfitimet që çokollata i jep trupit dhe mendjes, vetëm duke ditur se si të zgjedhim atë të drejtë.

Çokollata erdhi në Evropë në vitin 1502 dhe u bë një ilaç mjekësor, në të vërtetë u mendua se ishte një ilaç për tretje, ndihmonte funksionimin e duhur të organizmit dhe se ulte  depresionin. Pra, ishte bindja, se  kakao ka proteinat superlative,qe sot ne jemi te sigurt.

Një kërkesë themelore për një produkt cilësor është paste kakao si përbërësi i parë, prandaj i vëmendshëm ndaj etiketave. Lajme të këqija per dashamiresit e varianteve të bardha dhe të qumështit, aleati i shëndetit tonë është fondente, i cili duhet të përmbajë të paktën 70% kakao FONDENTE ; sa me e lartë është përqindja, aq më mirë.

Kakao, në fakt, përmban flavonoids, antioksidantë të fuqishëm që ne gjejmë në manaferrat, verë e kuqe dhe fruta agrume. Por pse janë kaq të rëndësishme për shëndetin tonë?
Ata parandalojnë sëmundjet kardiovaskulare
Ata mbrojnë arteriet
Ata përmirësojnë kujtesën
antiviralë
Anti-inflammatories
Antiallergeni
Ata luftojnë obezitetin
Ato ndihmojnë sistemin imunitar

Efektet pozitive janë të shumta dhe me vlerë ato meren në konsideratë, por nga ne nuk duhet të anashkalohet fakti se çokollata është një ushqim me shumë kalori, 100 gram ka rreth 500 kcal, por duhet te futet në një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, disa kuadrate të vogëla do të jeni në gjendje të shijoni  pa pasur  faj.

FESTIVALI I KOKËLLAVE

Një ngjarje e pallogaritur për të dashuruarit me çokollatë, këtë vit Perugia do të presë Eurochocolate, në edicionin e tij të njëzet e pestë. Nga 19 deri më 28 tetor kryeqyteti Umbrian do të pushtohet nga mijëra preferues. Për rastin, janë krijuar tre paketa “turistike“, të cilat do t’u lejojnë pjesëmarrësve të marrin pjesë në festivalin më prestigjioz të çokollatës në gadishull. Më poshtë do të gjeni përshkrimet e ofertave të udhëtimit dhe çmimet e tyre:

Udhëtim ditor, udhëtim kthimi me autobus + dita për Eurochocolate 49 euro
Udhëtimi në fundjavë, udhëtimi i kthimit me autobus + 2 ditë për Eurochocolate + një natë në hotel (gjysmë bordi) + turne udhëzues i Asizit 129 euro
Udhëtim luksoz, udhëtim kthimi me autobus + 2 ditë në Eurochocolate + 2 netë në hotel (gjysmë bordi) + turne udhëzues i Asizit 219 euro
Dhe nëse jeni një dashamires i artit, nuk mund të humbisni galerinë e hapur që ofron Eurochocolate çdo vit; më të admiruarit janë skulptorët, të cilët ia dalin të modelojnë blloqe të mëdha të çokollatës, duke krijuar vepra të denjë për një muze.

RECETA KEKU MUD

Ne nuk mund të përfundonim një artikull mbi çokollatën pa ju dhënë një recetë, ne paraqesim Cake Mud, ose ashtu siç quhet në vendin e tij të origjinës “Cake Mudisipi Mud”. Fjalë për fjalë do të thotë tortë me baltë, por mos u mashtroni, ajo është emëruar kështu për cilësinë e saj të shijeshme dhe të butë, e cila kujton brigjet e lumit Misisipi. Në Shtetet e Bashkuara kjo ëmbël është e pranishme në recetat e të gjitha familjeve. Protagonist absolut, mund të jetë vetëm ai, CioccoRe, që e bën këtë tortë shumë substanciale dhe prandaj të papërshtatshme për konsum të shpeshtë. Për raste të veçanta, është një shije e fytit që mund të jepet. Një kënaqësi për shijen që do të sjellë buds me shume shije në një udhëtim entrancing.

Përbërësit:

250 gram gjalpë
250 gram çokollatë ekstra të errët (70% minimum)
250 gram sheqer
130 gram qumësht
4 vezë
1 qesen e vanilines
1 filxhan kafe (opsionale)
50 gram pluhur kakao
200 gram miell
1 qeskë pluhur pjekjeje
150 gram çokollatë ekstra të errët
60 gram krem ​​të freskët
drithërat e lajthive dhe fistikë

PROCEDURA:

Gjëja e parë që duhet të bëni është shkrirja e çokollatës në një ene me gjalpë dhe sheqer, përzieni të gjithë përbërësit dhe shtoni qumështin dhe kupën e kafesë, duke vazhduar përzierjen e nxehtësisë mesatare.

Në një tas të veçantë, shtoni përbërësit e thatë, pastaj miellin, pluhurin e pjekjes, pluhurin e kakaos dhe zarzavate të vaniljes. Mix përbërësit dhe butësisht shtoni përzierjen e shpërndarë më parë në një bain-marie.

Merrni një tjetër enë, thyejnë vezët dhe pas shtimit të pak kripë, përdorni shulën ose mikserin për disa minuta me shpejtësi të mesme, derisa të jenë të lehta dhe me gëzof.

Shtoni ato në përzierje dhe përzierni me një shpatull nga poshtë lart, ky hap është shumë i rëndësishëm për të shmangur çmontimin e përzierjes.

Loja është bërë; merrni një kallaj me kakaçe me diametër 22 cm, ngjisni dhe e mielloni dhe pastaj derdhni përzierjen.

Furrë statike në 150 gradë për një orë e gjysmë.

Tani vjen pjesa e lehtë dhe argëtuese, përgatitja e ganacheve të çokollatës; Shkrini edhe njëherë çokollatën e mbetur (150 gr) me kremin e lëngët të bain-marie, nxitje herë pas here. Kur ka arritur një qëndrueshmëri të butë dhe me shkëlqim dhe kuzhina do të përmbytet me aromën e dendur të çokollatës, ju mund ta derdhni në tortë me baltë. Për të zbukuruar, shtoni drithërat e lajthive dhe fistikë ose një grumbull të vogël me fruta të kuqe në qendër. Gëzoni ushqimin tuaj!

“Nuk ka aq shumë metafizikë në tokë sa në një çokollatë”
(Fernando Pessoa)

Si të mbroni shëndetin tuaj në punë , në një restorant

Të qenit i shëndetshëm, fizikisht ose menderisht , është një detyrë e vështirë dhe e rëndesishme  për punonjësit e restoranteve. Për këtë arsye gjithmonë është e nevojshme të bëhen zgjedhje të shëndetshme, duke sjellë stilin e duhur të jetesës.

Marrja e zgjedhjeve të shëndetshme është i përshtatshëm për të gjithë, sidomos për ata që bëjnë punë të rënda siç janë kuzhinierët që gatuajnë në restorante ose aktivitete të tjera të industrisë.

Shpesh në të vërtetë, ngrënia, pagjumësia, abuzimi me substanca kimike posaçërisht dhe zgjedhjet  shkatërruese të jetës janë shumë të zakonshme në një kuzhinë. Adresimi i këtij problemi në fillim është vendimtar, sidomos me gjeneratën e njëmijtë të sotme që është rritur duke marrë stimulime elektrike dhe tipike pasive.

 

Këshilla jonë është e thjeshtë: bëni zgjedhjet e duhura. Ju mund të merrni dy drejtime të kundërta në këtë fushë, gjë që çon në rezultate jashtëzakonisht të ndryshme.

 

Le të fillojmë me ushqimin: shpesh shohim punonjës të rinj të cilët sjellin një paketë të madhe per pije energjie, duke menduar se ata mund t’i ndihmojnë ata të kalojnë mirë tërë ditës së punës. Sidoqoftë, siç dihen atletët, kjo sigurisht që nuk është lloji i rritjes që ju ndihmon të mbijetoni një ditë të zënë të aktivitetit fizik ashtu siç është puna brenda një kuzhine, restoranti. Duke pirë shumë ujë dhe duke bërë zgjedhje të drejta të shëndetshme, rezultatet do të shihen.

 

Një problem tjetër ka të bëjë me përdorimin e alkoolit. Shpesh, tundimi për të pirë një pije ose dy, me kolegët e tyre, pas një nate të vështirë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për punonjësit më të rinj, të cilët po përpiqen të integrohen në grup. Përkundrazi, pasi kaloni 16 orët e fundit duke diskutuar dhe ndoshta duke  argumentuar me kolegët e tyre, është më mirë të refuzoni ftesën dhe të shkoni për diçka konstruktive për të marrë hutuar dhe të ktheheni pas një kohe.

Ashtu si çdo angazhim tjetër i jetës, është e nevojshme të filloni me hapa të vegjël. Nuk është e nevojshme të kaloni gjysmën e ditës në një kuzhinë dhe gjysma tjetër për të ngjitur malet ose për të drejtuar një maratonë. Më mirë për t’u regjistruar në Pilates ose në klasa relaksuese yoga; shkoni në palestër  ose ngrini peshë. E gjithë kjo për të balancuar një jetë ndryshe . Në të vërtetë, edhe zgjedhje të vogla të shëndetshme janë të mjaftueshme, të tilla si parkimi larg nga hyrja dhe pastaj të jetë në gjendje të ecin në vendin e punës, ose të marrin shkallët në vend të marrjes së ashensorit. Me kalimin e kohës, këto lloje vendimesh do të paguhen plotësisht, duke krijuar bazën për të qenë në gjendje të marrin gjithnjë e më shumë kërkues.

 

Natyrisht, dieta është gjithashtu një zgjedhje për t’u marrë me vetëdije. Një studim u krye disa vite më parë, gjatë të cilit disa kuzhiniere u ndoqën brenda në kuzhinë, duke kontrolluar gjithçka që ata shijuan. Studimi gjeti se gatuesit konsumojnë 3.500 deri 4.000 kalori çdo ditë vetëm gjatë punës së provës. Kjo është një pjesë e nevojshme e profesionit të gatimit, kështu që nuk ka asnjë mënyrë për të shmangur atë, por kur vjen koha për të zgjedhur ushqimin tuaj të përditshëm, është gjithmonë mirë të mbani mend. Ekziston një rrezik i vërtetë për të akumuluar kile në këtë sektor.

 

Zakonet janë formuar në fazën fillestare të jetës së dikujt dhe priren të ndiqen për pjesën tjetër. Kjo përfshin gjumin, kështu që disa kuzhinier kanë tendencë të mbështeten në medikamente të ndryshme për të kapërcyer pagjumësinë dhe stresin tjetër. Sapo të fillojë kjo spirale, është e vështirë të kthehesh. Marrja e zgjedhjeve të drejta të shëndetshme jashtë kuzhinës mund të sigurojnë që këto probleme nuk fillojnë fare.

Ushqimi dhe shëndeti: akullore dhe embelsirat e sherbetosura më të shëndetshëm

Akullorja dhe sherbeti janë alternativat perfekte të kuzhinës për ëmbëlsira  dhe gjithashtu kanë përfitime të shumta ushqyese.
Akullorja  dhe sherbeti  janë shumë të njohura në Evropë dhe po rriten me ritëm të shpejtë në të gjithë Amerikën e Veriut; këto janë  delikate me origjinë italiane dhe nuk konsiderohen më si “tundim”, por më tepër një element  i preferuar, duke eliminuar frustrimin dhe monotonine e disa dietave me kalori të ulët. Me pak yndyrë se “akullore” dhe të përziera me erëza, bimë dhe lule ose shumë përbërës të tjerë në modë, akulloret dhe sherbeti  kombinojnë vetitë e shëndetshme me shijet artizanale.

Si me të gjitha embelsirat , prezantimi është çelësi. Këto embelsira të ngrira mund të gërmohen, të vendosura në shtresa të një tortë, të shërbyer të buta ose të shijuara në një shkop. Nëse bëhet në mënyrë tradicionale, me përbërës të freskët dhe të vërtetë, si qumështi i plotë dhe kremra (akullore), fruta dhe lëngje frutash (sherbet), këto produkte gjithashtu lënë hapësirë ​​për personalizim dhe përshtatje në dieta të ndryshme. Pa qumësht, pa sheqer, me kalori të ulët, vegan ose duke ndjekur parametrat , apo edhe pa gluten, mund të krijohen për të gjitha shijet dhe nevojat.

Kremoze  dhe freskuese, akullore  normale  dhe akullore me lëng frutash ishte një trend shumë  i fortë në vitin 2015. Ato mund të gjenden në kamionë rrugë për akullore  , në restorante e tillë si (një kombinim i kafe dhe akullore).  Në kafe, ato mund të shërbehen të përziera në një Pije t137 embla  ose milkshake, ndërsa ato mund të shërbehen të buta në kone klasike, madje edhe në dyqane  të specializuara  për akullore. Me një numër gjithnjë e më të madh shijesh  në dispozicion gjithnjë e më intriguese – nga amareta në mango – fëmijët dhe të rriturit gjithmonë mund të tërhequr nga akulloret. Pa vecuar asnjë!

Si te shërbejmë alkool me përgjegjësi ndaj ngjarjeve

Shumë miq kalojnë pushimet e tyre me familjen dhe miqtë, dhe alkooli është shpesh pjesë e festimeve. Kur njerëzitjanë në momentin emocionues, ata mund të konsumojnë shumë alkool.

Për shkak të kësaj, duhet të jeni veçanërisht vigjilent dhe të shërbeni alkoolit me përgjegjësi gjatë pushimeve.

Ne duam të ndajmë dhe tju japim disa sugjerime të ekspertëve, për të shërbyer pije alkoolike dhe pije  shume alkoolike:

Merrni pak kohë për të biseduar me mysafirët tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të përcaktoni qëllimin e vizitës së tyre, si dhe nivelet e tyre të dehjes. Nëse mysafirët janë të vendosur të dehen ose “shkëlqejnë” ju me siguri do ta dini atë. Mbi të gjitha, vazhdoni të flisni me çdo mysafir gjatë vizitës së tij.

Shikoni me kujdes ndryshimet. Ju mund të mësoni shumë për nivelet e ndryshme të dehjes së mysafirëve tuaj, thjesht duke respektuar ndryshimet fizike dhe të sjelljes. Shembujt përfshijnë:

Të jesh tepër miqësor, i padobishëm, i dëshpëruar ose i heshtur.
Përdorni një gjuhë të keqe ose ngrini zërin.
Pini më shpejt ose kaloni në pije më të forta ose më shumë dhe më shumë.
Bisedoni ose lëvizni ngadalë
Stuhi, pengo ose goditi objekte
Llogarit. Disa mysafirë nuk mund të tregojnë ndonjë shenja fizike ose të sjelljes të dehjes, duke numëruar sa gota që pijnë mund të ndihmojnë në përcjelljen e konsumit të tyre. Një pije përmban të njëjtën sasi alkooli dhe duhet të llogaritet si pije:

 

konsum = 5 perqind e verës; 12 perqind birrë; 1½  e 80 ° liker; 1oz me liker 100 °

Shmangni derdhjen. Derdhja e shumë pijeve në një kohë e bën të vështirë për mysafirët që të monitorojnë me saktësi konsumin e tyre. Ndiqni procedurat për administrimin e çdo pije në mënyrë të përsosur, për të siguruar që çdo pije përmban sasinë e pritshme të alkoolit. Nëse dhoma juaj lejon depozitim pa pagesë, kontrolloni saktësinë periodikisht duke përdorur një test pagese.

Ofroni ushqim. Kjo është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për t’i shërbyer alkoolit me përgjegjësi dhe për të parandaluar dehjen. Ushqimi ndihmon në mbajtjen e alkoolit në stomak, duke ngadalësuar shkallën e thithjes së alkoolit dhe duke e penguar atë që të arrijë në zorrën e vogël, në të cilën shumica e tij absorbohet në qarkullimin e gjakut. Ushqimet më të mira për të marrë  janë ato të pasura me yndyrë dhe / ose proteina. Këto elementë nuk treten lehtësisht, gjë që ngadalëson lëvizjen e alkoolit në zorrën e vogël.

Ofroni ujë. Pirja e alkoolit mund të çojë në dehidrim, duke e bërë të ftuarin  të etur dhe potencialisht të prirur për të konsumuar më shumë alkool se sa normalisht. Dehidrimi mund të ndihmohet duke ofruar ujë së bashku me pijen . Kjo do të ndihmojë që mbajtësi të zvogëlojë konsumin e alkoolit.

 

 

 

 

 

Si të krijoni një menu për fëmijë: 5 këshilla.

Për të qenë një pronar i mirë restoranti, është e nevojshme që të ketë ushqim që mund të kënaqë të gjithë ata që kalojnë nëpër derën hyrëse të restorantit. Menuja e fëmijëve zakonisht është gjëja më e fundit që mendoni kur jeni duke dizajnuar një menu restoranti, por nuk duhet të jetë.

Ju duhet të mendoni se fëmijët janë klientët tuaj të ardhshëm – dhe ne nuk mendojmë që ju dëshironi që kujtesa e tyre e vetme e restorantit tuaj të jetë një supë me legume? Ka ardhur koha që të filloni të shikoni mbi menunë standarde të fëmijëve dhe të filloni të ofroni zgjedhje të shëndetshme dhe në të njëjtën kohë të shijshme për fëmijët që vijnë në restorantin tuaj. Shumica e prindërve janë shumë të shqetësuar për shëndetin e fëmijëve të tyre; nëse nuk ofroni zgjedhje të mira për fëmijët, prindërit me vetëdije shëndetësore do të kalojnë restorantin tuaj. Fëmijët pëlqejnë ushqim të shëndetshëm, por ata pëlqejnë një ushqim të shijshëm si të gjithë të tjerët. Këtu janë pesë këshilla për një menu të madhe për fëmijët:

 

Ofroni një opsion pa gluten në menunë e fëmijëve

Ofrimi i ushqimit gluten-free është shumë më tepër se një prirje – prindërit e fëmijëve me alergji gluten janë vazhdimisht në kërkim të opsioneve të reja për fëmijët e tyre. Duke ofruar një artikull gluten-free në menu, ju mund të apeloni tek një audiencë e re. Është gjithashtu e lehtë për të gjetur zëvendësues gluteni: quinoa ose miell oriz mund të përdoret për përgatitjen e makaronave; miell kokosit ose miell orizi; dhe nëse jeni duke u përpjekur për të shtuar disa , crunches kafe oriz  ideale.

 

Mos i skuqni peshqit e vegjël

Nëse ka edhe një artikull për ushqimet e skuqura  në menunë e fëmijëve, fëmijët do të tërhiqen pa rrugëdalje prej tij. Duke hequr opsionet e skuqura, restoranti juaj do t’ju pëlqejë edhe prindërve të ndërgjegjshëm për shëndetin. Ushqimi i gatuar në furrë, i pjekur në skarë ose edhe në një tigan është shumë më i shëndetshëm dhe gjithashtu është shumë i shijshëm.

 

Mos harro njohësin e ri

Trendi “foodie” është në rritje. Nëse ka gourmet të vogla në restorantin tuaj dhe nuk keni asgjë interesante për t’i ofruar, ata nuk do të kthehen. Oferta një artikulli që hollohet me shije dhe ju bën të ngazëllyer për të ardhur në restorantin tuaj.

 

Sekreti është gjithçka në emër

Dhënia e artikujve të menusë të fëmijëve emrat qesharak mund të bëjnë dallimin. Për shembull, nëse ofrove një tortë pa gluten pa banane dhe nuk e quajti atë emër, askush nuk do ta dëshironte kurrë ta provonte. Nga ana tjetër, nëse e quani atë “tortë me banane”, fëmijët do të ngazëllehen sepse emri tingëllon qesharak. Pra, përpiquni të bëni të njëjtën gjë për   menunë e fëmijëve  , për te mos pasur ankesa nga  audienca tuaj të vogël.

 

Fshehni perimet

Komponenti i shëndetshëm për menunë e fëmijëve tuaj do të jetë një arsye e madhe e blerjes për prindërit, por jo për fëmijët. Një mënyrë e thjeshtë për të inkorporuar perimet pa qenë aq e dukshme është të siguroheni se gjërat si qepë dhe hudhër janë copëtuar imët, si dhe lakra, spinaqi dhe perime të tjera të plota. Ju gjithashtu mund të shtoni pure  perimesh  në salcat dhe supat që do të shtoni aromë dhe ushqyes pa ndryshuar konsistencën.

Si të përshtateni menunë me ligjin për alergenet

Më 13 dhjetor 2014 hyri në fuqi ligji i ri mbi alergenet.

Ligji mbi alergenet përcakton se konsumatori i çdo produkti ushqimor është i vetëdijshëm për përbërësit që gjenden në ushqime, duke përfshirë alergenet. Kjo nuk vlen vetëm për ushqimet “etiketë”, dmth. Produktet e paketuara, por edhe për menutë e restoranteve.

 

Çfarë është një alergjen?

Kjo është një substancë përgjithësisht e padëmshme për shumicën e konsumatorëve, por e rrezikshme në nivele të ndryshme për ta që vuajnë m  alergji. Ajo në fakt mund të prodhojë kriza alergjike me ashpërsi të ndryshme, si astma, skuqjet dhe më shumë.

Sipas ligjit të ri, prania e tyre duhet të tregohet në mesin e përbërësve dhe të theksohet (përmes përdorimit të guximshëm ose të një karakteri të ndryshëm, për shembull), në etiketat e ushqimeve të para-paketuara. Për restorantet, megjithatë, është pak më ndryshe.

 

Si të përshtasni menunë me ligjin e alergjisë?

Para së gjithash, përbërësit dhe çdo alergjen duhet të  dihen per produktin. Nuk është e mirë, për shembull, tabela e vetme që bashkon në një fjalë të vetme të gjithë përbërësit bazë të akullit në një sallë akullore ose në bare; përkundrazi, ato duhet të renditen një nga një dhe në mënyrë të plotë dhe individuale. Dhe, duke folur për baret ose restorantet, ligji kërkon që gjithçka të bëhet me shkrim: nuk është e mjaftueshme që pronari i restorantit ose barista të japin informacion “me gojë” rreth produkteve.

 

Si të përshtasni menunë me dispozitat e reja? Nuk ka ndryshime drastike!

Dokumentacioni i plotë duhet të përgatitet për përbërësit që përbëjnë secilin kurs të vetëm. Kjo mund të bashkëngjitet në menunë ose t’u dorëzohet konsumatorëve sipas kërkesës. E rëndësishme: megjithatë është e detyrueshme të tregohet qartë në menynë praninë e këtij dokumentacioni. Ose përsëri, përsërisni atë në regjistër ose në një shenjë të veçantë.

 

 

Cilat janë produktet që përmbajnë alergen?

Fatkeqësisht për ata që vuajnë, ato janë më të zakonshme se sa mund të imagjinoni: rreth njëqind. Shmangia e rreziqeve, megjithatë, është e thjeshtë, dhe lista e reaksioneve alergjike kryesore kufizohet në katërmbëdhjetë. Këto janë ato që kërkojnë raportim të detyrueshëm.

Mos harroni të kontrolloni përbërësit e mallrave që blini për ambjentet tuaja dhe të raportoni ndonjë prani të alergeneve (p.sh .: mund të përmbajë gjurmë të arrave) në dokumentet tuaja. Këtu është një listë që do të fillojë të njihet me ligjin mbi alergenet dhe ushqimet e përfshira.

 

  1. Drithëra që përmbajnë gluten: gruri, thekra, elbi, tërshëra, shkrimi, kamut ose llojet e tyre të hibridizuara dhe produktet e prejardhura. Përjashtohen: shurupe glukoze me bazë gruri, përfshirë dekstrozën; maltodekstrina me bazë gruri; shurupe glukoze të bazuara në elb; drithërat e përdorur për prodhimin e distileve alkoolike;

 

  1. Crustacea dhe produkte të bazuara në krustace.

 

  1. Vezë dhe produkte vezësh.

 

  1. Peshqit dhe prodhimet e peshkut. Përjashtohen si vijon: xhelatina e peshkut e përdorur si një mbështetje për preparatet e vitaminës ose karotenoideve; xhelatinës ose isinglass përdorur si agjent gjobë në birrë dhe verë.

 

  1. kikirikë dhe produkte me bazë badiava.

 

  1. Produktet e sojeve , me përjashtim të: vajrave dhe yndyrave të rafinuara të sojës; tokoferolet natyrale të përziera (E306), tokoferol D-alfa natyral, acetat D-alfa tokoferol natyral, sukuinat natriumi D-alfa tokoferol i bazuar në soje; vajra vegjetale që rrjedhin nga  fitosterolet dhe fitosterolet e sojës ; estradiol vegjetal vegjetal i prodhuar nga sterolet e perimeve vegjetale te sojes.

 

  1. Qumështi dhe produktet e qumështit (përfshirë laktozën), përveç: (a) hirrës që përdoret për prodhimin e alkooleve alkoolike, duke përfshirë alkoolin etilik me origjinë bujqësore; b) qumësht.

 

  1. Arra dhe produktet e tyre, me përjashtim të arra të përdorura për prodhimin e distileve alkoolike, përfshirë alkoolin etilik me origjinë bujqësore.

 

  1. Produktet e selino dhe selino.

 

  1. Produktet me bazë mustardë dhe mustardë.

 

  1. Fara dhe produktet e susamit në bazë të farave të susamit.

 

  1. Dioksid sulfuri dhe sulfit në përqëndrime më të madhe se 10 mg / kg ose 10 mg / litër në terma të SO2 totale që llogaritet për produktet e propozuara për t’u konsumuar ose të rikonstituuara në përputhje me udhëzimet e prodhuesit.

 

  1. Lupinat dhe produktet e bazuara në lupin.

 

  1. Mollusqet dhe produktet e bazuara në molusqet.

Si të pastroni furrën e picës në mënyrë korrekte

Pastrimi i furrës së picerisë ju lejon të keni pica më të mira dhe më të shëndetshme.

Nëse nuk doni që picat tuaja dhe pantallonat të kenë një shije të gazetave një ditë më parë ose një furrë që konsumon shumë, duhet të përdorni masat e duhura për të pastruar furrën e picave.

 

Si duhet ta bëni pastrimin:

dorashka

platformë

Agjent polish për çelik inox jo-toksik

Furçë / shpatull për pastrimin e furrës së pizzës

peshqir

Furçë dore dhe rrymë furre

 

Pastrimi i një rafti te miellit

Siç e dinë të gjithë kuzhinierët e picerëve, çdo ditë duhet të pastrojnë furrën e  picave. Kjo detyrë është shumë e thjeshtë: thjesht hiqni çdo mbetje apo mbeturina nga nën dyert e furrës me një fshesë të vogël ose një furçë.

Por ju gjithashtu duhet të kryeni një pastrim të plotë javor, veçanërisht për countertops guri. Në këtë mënyrë picat tuaja nuk do të kenë ndonjë shije të padëshiruar dhe performanca e furrës suaj do jete e mire .

 

procedura:

1.Para së gjithash, duhet të lini furrën të ftohet. Asnjëherë mos u përpiqni të përdorni zgjidhjet tona të pastrimit në një sipërfaqe të nxehtë. Kjo parandalon djegie të rënda.

2.Vishni dorashka dhe platformë.

3.Për të pastruar pjesën e jashtme të furrës, merrni një leckë dhe ngjiteni  mbi të një paisje  të vogël çeliku. Ky pastrues do të ndihmojë në heqjen e çdo ngrohjeje ose halo fading. Për t’i dhënë furrës një shkëlqim të madh, vendosni disa polakë për çelik ose nëse dëshironi të përdorni një solucion të bazuar në vaj ulliri organik në një leckë  fshijini pak në ato pika të errëta të furrës tuaj.

4.Përdorni kruajtësin në hirin, blozën dhe mbeturinat e tjera në gurët tuaj të gatimit dhe përdorni furçën e telit në anën e kundërt për të hequr ndonjë mbetje kokëfortë. Kur ta keni përfunduar këtë operacion, grumbullo mbeturinat me furçën dhe grumbullimin e pluhurit.

5.Është e rëndësishme që kurrë të mos përdorni ujë ose lëngje të tjera për të pastruar sipërfaqen e gurit. Nëse gota e gurit absorbon lëngun, mund të prishë edhe kur ekspozohet ndaj nxehtësisë së lartë të furrës.5.

Pastrimi i një furre me rrip transportieri

Furrat ofrojnë një efikasitet të madh. Megjithatë, pastrimi i tyre mund të përfshijë disa punë rutinë. Si një furrë pica, ju me siguri do të dëshironi të siguroni që furrën tuaj të jetë sa më e pastër që të jetë e mundur, për të ruajtur cilësinë e picerëve tuaj. Furrat me kasetë kanë shumë komponente, që do të thotë se ka më shumë vende për thërrime, djathë të shkrirë dhe mbeturina të tjera të pijes për t’u humbur.

 

procedura:

1.Shkëputeni furrën. Kjo punë është mjaft e vështirë pa kërcënimin për gjetjen e  një tronditjeje.

2.Hiqeni rripin transportues. Ne ju rekomandojmë që të konsultoheni me manualin e përdorimit të furrës tuaj për të kuptuar se si ta bëni atë në mënyrë korrekte. Kur shiriti është hequr, hidheni llakun pastrues jo toksik për furrat në kasetë dhe le të qëndrojë për njëzet minuta.

3.Ndërkohë që produkti i pastrimit vepron në sipërfaqen e rripit, hapni dyert e furrës së drurit dhe hiqni copat e mëdha drejtkëndëshe të metaleve që janë sipër dhe poshtë rripit të transportuesit. Zakonisht ju do të duhet të përqëndroheni vetëm në pastrimin e pincave të ulëta pasi ato zakonisht bëhen më të ndyra për shkak të kullimit të djathit, grimcave dhe përbërësve të picerisë. Ne rekomandojmë pastrimin e thonjve të parë një ose dy herë në vit.

4.Kur të gjitha pincat hiqen, gjithmonë lyejeni me disa produkte për pastrimin e furrës dhe u lejohet të hyjnë në fuqi për njëzet minuta.

5.Ndërsa produkti vepron në rripin e transportuesit dhe pincat, shkoni përpara dhe fshini mbeturinat e mbetura të pranishme brenda furrës.

6.Kur brenda është e pastër, mund të veproni në pjesën e jashtme të furrës me smaltin për çelik inox ose vaj ulliri. Gjithashtu, mos harroni të pastroni dritaret dhe dyert e furrës tuaj, pasi ata gjithashtu tërheqin shumë materiale .

7.Merrni furçën tuaj të telave dhe pastroni rripin e transportuesit dhe pincat, sapo të keni kaluar 20 minuta. Kur ata të arrijnë pastrimin e dëshiruar, shpëlajini  ato tërësisht dhe i lini ato të thahen, pastaj ri-instaloni  brenda pincën në vendin e tyre brenda furrës.

8.Tani që furra është e pastër, sigurohuni që të pastroni kutinë e kutisë së kontrollit me një furçë teli. Mos përdorni kurrë një detergjent të lëngët; Sigurisht që nuk doni të lidhni pjesët elektrike të furrës së picës.

 

Pastroni furrën e picës me sirtarin e zbrazjes

Pastaj janë edhe furrat . Nëse keni një, ju mund ta pastroni atë në të njëjtën mënyrë si furrat  më të vjetëra, por në një shkallë shumë më të vogël. Shumë nga këto furra kanë tabaka të lëvizshme që shkaktojnë pastrimin e furrës së picave edhe më të lehtë.

Kujdesi dhe mirëmbajtja e duhur mund të zgjasë kerkesat per pica. Edhe pse kjo mund të duket si një punë e përditshme e tmerrshme, duke marrë të gjithë kohën e nevojshme për pastrimin e furrës së picave  çdo ditë javë dhe ju mbajë nga detyrimi për të derdhur paratë për një furre të re çdo vit. Për më tepër, ajo do t’i japë picave tuaja një shije të madhe, edhe pas përdorimeve të shume.

 

Pse të hani ushqim indian: 3 arsye të mira

Ne kemi parë përmes një artikulli interesant në  një Post në Uashington  këtë javë, me titull: “Shkencëtarët kanë kuptuar se çfarë e bëjnë ushqimin indian aq të shijshëm”, që flet për nënkontinentin indian pasi  është shtëpia e mbi 1 miliard njerëz që kanë një traditë te pasur te kuzhinës që mbështetet shumë në përdorimin e erëzave dhe aromave të forta.

Pjatat perëndimore shpesh përdorin më pak përbërës se pjatat indiane. Në shumë raste, përbërësit e përdorur në një pjatë ndajnë të njëjtat përbërje aromatike. Si rezultat, shumë pjata  indiane e bëjnë atë të ndihet sikur ka një parti që po ndodh në gojë. Edhe pse kjo mund të krijojë një mbingarkesë ndijore për disa njerëz.

Ka disa përparësi për të integruar  kuzhinën indiane në kuzhinën tuaj:

 

1 – Ushqimi indian është vërtet i mirë. Edhe në qoftë se nuk ju pëlqen ushqimi me aromë, në shumë raste është e mundur të kërkoni versionet më pak djegëse të një pjate në një restorant.

2 – Kuzhina indiane në përgjithësi është e shëndetshme. Ka një përqëndrim të madh në përbërësit e bimëve, të cilat e bëjnë atë një parajsë për veganët dhe vegjetarianët. Për shembull, keni një thjerrëz në vend të një burgeri vegjetar. Përdorimi i erëzave në mënyrë drastike zvogëlon nevojën për kripë në fakt shumë nga aromat kanë përfitime shëndetësore.

3 – Përbërësit për ushqimin indian janë të lirë. Një kile me thjerrza kushton një pjesë të çmimit të një morie të mishit të kuq.


NJË KËSHILL

Ndërsa përgatisni pjatat  indiane në shtëpi mund të duket e frikshme në fillim, por sapo ju të merrni dorën e tij, është shumë e shpejtë. Shumica e tyre  mund të bëhen paraprakisht një javë më parë dhe të lihen në frigorifer.